fallback

Индия иска да забрани разточителните сватби, за да нахрани бедните

По време на пищните сватби и партита на богатите се прахосват 15% от храната в страната

15:54 | 22.02.11 г.

Неотдавна, в материал за наследниците на най-богатите хора по света, ви разказахме за сватбата на дъщерята на Лакшми Митал – Ваниша, чиято сватбена церемония в Париж през 2004 година продължи цяла седмица и струваше близо 60 млн. долара.

Със сигурност богатата фамилия и гостите на пищната церемония са се забавлявали много и са имали на разположение всякакви вкусотии и питиета, за които бедните им сънародници могат само да мечтаят. Такива сватби обаче скоро едва ли ще има. Поне що се отнася до мерките, които правителството в Индия иска да вземе, за да помогне на нуждаещите се.

Именно заради разделението на класите и все по-задълбочаващия се проблем с поскъпването на храните и недоимъка сред по-бедното население на Индия, властите в страната възнамеряват да възприемат политика, подобна на тази в Афганистан. Целта е да бъде подпомогнато населението на държавата в периода на криза с храните. Мерките ще са свързани с ограничаване на пищните сватби на богатите, от които може да спести доста храна.

Правителството предвижва за гласуване закон, според който бедното население в страната ще бъде подпомогнато в изхранването, като се ограничат екстравагантните сватби и партита на процъфтяващата средна класа в страната, пише индийският вестник Mail Today.

За последните пет години индийската икономика е нараснала с 8,5%. Това помогна за по-ясното разделение и забогатяването на средната класа, както и за зачестилия интерес към държавата от страна на чуждестранни инвеститори.

Със стабилния растеж обаче в страната се появи и висока инфлация, подсилена допълнително и от увеличаването на цените на храните, което засегна силно най-бедната част от населението. Общата инфлация през декември миналата година на годишна база е 7,48%, докато повишението в цените на хранителните стоки, отново на годишна база, достигна рекорда си през този месец за цялата година – 18,32%. Данните са на Централната банка в Индия.

„Вярваме, че ще успеем да разпределим храната по-добре между бедните и нуждаещите се в страната, като ограничим използването и разхищаването й на екстравагантните и луксозни социални мероприятия, които се организират от богатите хора в Индия“, казва министърът на потребителите и храните Курупасери Варки Томас.

Близо 15% от общия обем на храната в страната се прахосват по време на тези мероприятия и по тази причина правителството сега търси начин да ограничи този процент със закон, преди парламентът да намали порциите, предвидени за чужденци по ресторанти, хотели и заведения за обществено хранене, които се посещават предимно от гости на Индия, пише индийският вестник.

Предложената политика е заимствана от плана, който миналия месец бе обявен от Афганистан – страна, чийто БВП се равнява на малка част от този на Индия, и в която от години се води една от най-кръвопролитните и продължителни войни в историята. Мярката за справяне с недоимъка на най-бедните, която в Афганистан вече функционира, е забрана на разточителните сватби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:55 | 25.08.22 г.
fallback