fallback

Гари Каспаров матира грузинския „Стани богат“

В историческия момент правилото, че до всеки успял мъж стои една умна жена, се е потвърдило с пълна сила

17:23 | 15.02.11 г.

Руският опозиционер и световноизвестен шахматист Гари Каспаров е първият победител в историята на грузинската телевизионна игра "Кой иска 20 000" (местен вариант на "Кой иска да стане милионер" или "Стани богат"), съобщиха РИА Новости и АФП, като се позоваха на телевизионната компания "Рустави-2", провеждаща играта.

Каспаров е отговорил вярно на всички 15 въпроса и по този начин е спечелил 20 хил. лари (около 11 хил. долара). Шахматистът ще използва парите за благотворителност. С тях ще бъдат извършени сърдечни операции на две деца - братята Беке и Сопо Кочалидзе.

Преди последния, решаващ въпрос, водещият на шоуто Мамука Гамкрелидзе е казал, че за пръв път задава 15-и въпрос и нарекъл момента "исторически".

"В нашата игра никой още не е печелил 20 хиляди. Макар че кой друг би могъл да ги спечели, ако не живият гений, който се намира пред мен", е възкликнал Гамкрелидзе.

Каспаров, който, отговаряйки на последния въпрос се е доверил на интуицията на съпругата си Даря, намирала се до него, е отбелязал, че за подобна игра дори и не е можел да мечтае.

"Моята логика и интуицията на Даша, взети заедно, дадоха блестящ резултат. Разбира се, бях нервен, това е голяма отговорност, ние играхме за други - за малки деца, които имат нужда от помощ. Може да се каже, че денят не е минал напразно", е заявил Каспаров.

По данни на телевизионната компания "Рустави-2" зрителите ще гледат шоуто с участието на Гари Каспаров на 22 февруари.

Каспаров е пристигнал в Грузия миналата събота за пет дни. В Тбилиси той е чел лекции на грузински студенти на тема "Геополитическите предизвикателства на XXI век".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:55 | 12.09.22 г.
fallback