fallback

Белгийците - най-богатите европейци

Изследване на централната банка на страната показва, че разликата между бедни и богати се увеличава

18:21 | 23.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Белгийците са най-богатите европейци. Националната банка на Белгия изчисли, че общото състояние на над 10-те милиона белгийски граждани възлиза на 1,77 трлн. евро или по 160 000 евро на всеки гражданин, пише Dnes.bg.

Това прави поданиците на крал Абер II най-състоятелните жители на еврозоната. През годината обаче разликата между бедни и богати също расте, отчита националният трезор.

Състоянието на белгийците е направено въз основа на спестовните влогове и банковите депозити, както и на регистрираната недвижима собственост.

Парите, които белгийците държат в банките, са над 909 милиарда евро в спестявания и ценни книжа. През 2010 г. инвестиционните портфолиа са нараснали с 15%, увеличение е регистрирано и в спестяванията.

Повишила се е и цената на недвижимостта в Белгия. Сега имотите, собственост на белгийци, се изчисляват на 1,05 трлн. евро. Но белгийците имат и дългове, които възлизат на общо 192 милиарда евро, предимно под формата на ипотеки.

Цената на недвижимостите изпреварва ръста на заплатите, като тенденцията е възходяща от 1995 г. насам. Това прави по-трудно намирането на жилище за младите семейства, особено ако не могат да разчитат на помощ от семействата си.

Бъдещето не се очертава розово и за онези, които ще имат нужда от кредити, тъй като се очаква, че лихвите по заемите ще растат.

Краткосрочните лихви, които влияят върху ипотечните, вече се покачиха. Очаква се заемите за жилище да поскъпнат през лятото.

Националната банка на Белгия предупреди и за увеличаване на фалшивите банкноти в обращение. През 2010 г. са заловени 43 675 подправени евробанкноти, което е с 59% повече от 2009-а.

Най-често обект на фалшификация стават банкнотите от 50 евро (54% от всички ментета). Увеличеният брой подправени банкноти в Белгия е необичаен, тъй като според статистиката на Европейската централна банка в еврозоната тенденцията е низходяща.

Белгийските банкери все пак смятат, че ментетата са капка в океана, тъй като в обращение в страната има 450 милиона истински евробанкноти, но препоръчват на продавачите и на гражданите да подобрят знанията си за откриване на фалшификатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:09 | 10.09.22 г.
fallback