fallback

Ориенталска картина предизвика фурор преди аукциона

Ориенталското изкуство се завръща на мода, след като дълги години на него се гледаше като на призрак от колонизацията

11:06 | 21.01.11 г.

Очаква се платното на Жером да достигне 1 млн. долара. Лиценз на снимката: Creative Commons

Легендарна картина от 19-ти век, на която е изобразен войник от Османската империя и ловджийското му куче, предизвика фурор седмица преди аукциона си благодарение на нарастващия интерес към ориенталското изкуство, съобщава Ройтерс.

Творбата „Господар на хрътките” (Master of the Hounds) е дело на Жан-Леон Жером и се очаква да достигне 700 хил. или 1 млн. долара на 26 януари, по време на търга „Стари майстори и картини от 19-ти век” на Christie’s. Очаква се общата стойност на вещите, които ще бъдат продадени на търга, да достигне 56 млн. долара.

Картините на Жером, както и ориенталският жанр като цяло, предмет на който са арабски и северноафрикански обекти, са в период на възход, казва Диана Брам, специалист по изкуството от 19-ти век в Christie’s.

Музеи в Париж, Лос Анджелис и Мадрид наскоро също изложика платна на Жером.

„Една от причините на ориенталското изкуство да се гледаше с лошо око бе, че хората го виждаха като изкуството на колониализма”, обяснява експертът. „Сега обаче се полагат сериозни усилия тези автори да бъдат преоценени и да се осъзнае истинската им историческа значимост. Популярността на различните жанрове действително идва и си отива на приливи и отливи.”

Междувременно пазарът на изкуство се насочи нагоре, след като финансовият и индустриален сектор започнаха да се възстановяват след колапса от рецесията. Christie’s обяви, че общият размер на продажбите й през 2010 е в размер на 5 млрд. долара, което е рекордно постижение за компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:48 | 02.09.22 г.
fallback