fallback

Търг в името на еко кауза обединява именити личности

Аукционът се провежда за втора година и ще предложи както предмети на изкуството, така и ваучери за срещи с известни хора и дрехи от последните колекции на модни икони

14:13 | 19.01.11 г.

Актьори, дизайнери, филантропи и шоумени обединяват сили около втория годишен „зелен“ аукцион. Миналата година търгът събра над 2 млн. долара приходи в помощ на еко каузата за опазване на Земята, припомня Ройтерс.

Christie's, които за поредна година са домакини на събитието „Лот за спасяване на Земята“, ще пусне на търг творби на изкуството, нестандартни ваучери за среща със знаменитост, луксозни почивки и стоки от модния бранш. Аукционът ще се проведе на 19 март в Ню Йорк. Средствата, които ще бъдат събрани, ще отидат в четири организации с нестопанска цел, които са отдадени на еко каузата.

Актрисата Салма Хайек, редакторката на Vogue Анна Уинтур, както и редакторът на Vanity Fair Грейдън Картър, заедно с редица известни имена в областта на културата, бизнеса, дейци за опазване на околната среда се очаква да преминат по червения килим на Christie's.

На миналогодишния търг сред лотовете бяха такъв за оригинални творби на видни майстори, който достигна цена от 100 хил. долара, както и един лот за 80 хил. долара, на който беше продадена среща за голф с Бил Клинтън.

В търга тази година участие ще вземат и модни дизайнери, които ще предложат за продажба части от колекциите си за есен 2011.

Christie's се отказва напълно от всички такси и комисиони, свързани с провеждането на търга. От аукционната къща не искат да спекулират с това колко пари могат да бъдат събрани от благотворителното събитие, но не се отказват да дадат един пример – за продажбата на съвременно изкуство. Подпомагана от Боно и британския предприемач и колекционер Деймиън Хърст, инициативата преди три години в помощ на борбата срещу СПИН вируса в Африка събра повече от 10 млн. долара, а цените на предметите на изкуството, които бяха продадени тогава, значително надскочиха първоначално обявените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:45 | 08.09.22 г.
fallback