Работата на сомелиерите, колкото и забавна и неангажираща да изглежда на пръв поглед, всъщност крие доста тънкости и изисква умения и практика. И съвсем не е случаен фактът, че едни от най-добрите ресторанти в света разполагат със собствени сомелиери, които да съветват гостите за това каква напитка да изберат за обяда или вечерята си.
Макар и сравнително съвременна, професията на сомелиера вече има своите привърженици. На тях, а и за всички, които имат отношение към виното и науката за познаването му, са посветени конкурсите за най-добър сомелиер. Разбира се, сред големите предизвикателства за хората от този бранш са надпреварите в Меката на виното – Франция, Испания, Италия.
За най-добър сомелиер в страната на шампанското и отбраните вина – Франция, бе избран 29-годишният Бенджамин Рофе, съобщава АФП. Познавачът на гроздовата напитка работи по специалността си в хотел Trianon Palace във Версай.
В конкурса, който се е провел във френското абатство Фонтевро - един от паметниците на историята и културата на страната, участие взели осем души от различни страни.
Съревнованието продължило два дни и включило както теоретични, така и практични казуси. Гости на събитието били над 400 души.
Конкурсът за сомелиери се провежда ежегодно от 1961 година насам. Тази година сред финалистите попадна и една дама, която работи като сомелиер в ресторант в Ню Йорк.