fallback

Платно на Уорхол с две дупки от куршуми продадено за 302 500 долара

На картината е изобразен китайският политик Мао Дзедун – една от любимите личности на художника

10:20 | 12.01.11 г.

Портрет на Мао Дзедун, нарисуван от Анди Уорхол, бе продаден за рекордните 302 500 долара на търг, организиран от Christie’s във вторник, съобщава Ройтерс.

Уникалното в продажбата на тази картина, част от колекцията на актьора Денис Хопър, който почина от рак миналата година, е не само това, че цената на платното превиши близо десет пъти първоначално очакваната цена. Освен с именития си художник и известния бивш собственик, творбата е необичайна и с още нещо – двете дупки от куршуми на повърхността си.

Нарисуваният през 1972 портрет е издържан изцяло в синьо и различни нюанси на зеленото, включително и за лицето на комунистическия лидер Мао Дзедун.

Първоначално платното е оценено на между 20 и 30 хил. долара.

Мао Дзедун е сред любимите образи на Уорхол. Но не само предпочитанието на художника е направило картината толкова търсена и успешна на аукциона. За високата й цена със сигурност отражение имат и двете дупки от куршуми върху платното. Те се появяват върху картината след бурен дебат между Хопър и негови гости. В яда си известният със спонтанния си нрав актьор извадил пистолет и стрелял по портрета.

По-късно Хопър показал на Уорхол щетата, която причинил на картината. Вместо да унищожат платното обаче двамата решили да представят творбата като „съвместна работа” между художника и актьора. Уорхол нарисувал кръгове около дупките, едната над дясното рамо на мъжа от картината, която озаглавил „предупредителен изстрел”, а другата в лявата вежда – „изстрелът”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:48 | 08.09.22 г.
fallback