fallback

Колекция от влакчета за 10 млн. долара

Някои от 27-те хиляди играчки, които се продават на един лот, са на повече от 100 години

15:58 | 06.01.11 г.

Едва ли има дете, което да не се радва на играчки. Малцина са обаче порасналите деца, които продължават да си играят със старите си играчки. Да си играят - не, но да ги колекционират? И то такива, чиято стойност да достига 10 млн. долара?

Стари, примитивни играчки, направени през 1905 година, са изложени на търг в Sotheby's в Ню Йорк. Аукционът се състои от старинни локомотивчета и влакови композиции, съобщава Bloomberg.

Вещите са част от колекция, която наброява 27 хиляди играчки, направени между 1850 и 1940 година.

Аукционната къща предлага цялата колекция на един лот, който се очаква да струва на новия си собственик повече от 10 млн. долара. Според други експерти обаче колекцията ще достигне много по-голяма сума.

„Според мен една сума от 40 или 50 млн. долара е много приемлива за цялата колекция“, каза Ноел Барет, оценител и президент на Noel Barrett Antiques & Auctions.

Като част от изложението са и ръчно изрисувани влакови гари, мостове, вагончета, бариери и множество малки фигурки на войничета от 19-ти век, облечени в миниатюрни униформи.

Половината от колекцията е направена в Maerklin, един от най-големите производители на играчки в началото на 20-ти век. Немската компания е създала близо 150 модела на цветни железопътни комплекта с релси, вагончета, локомотиви, мостчета и бариери, както и с малки човечета. Някои от комплектите са оборудвани и с фонтанчета и часовникови кули, а голяма част от направените фигурки са макети на реални сгради от европейски градове и столици.

„Колекцията си заслужава“, казва 67-годишният директор на музикална къща в Пенсилвания Джери Грийн, собственикът на колекцията. „Та тези играчки са преживели две световни войни. Те са част от историята.“

Грийн, чийто баща е бил търговец на детски играчки, започнал да ги колекционира на 18-годишна възраст. Независимо че събира влакови композиции обаче, той никога не се е отдалечавал на повече от 160 км от дома си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
fallback