fallback

След хипитата и юпитата дойде ред и на мапитата

Това са хора, прехвърлили 50-те години, които пътуват, харчат и се радват на живота, без да страдат от депресията, характерна за средната възраст

11:56 | 04.01.11 г.

Мапитата се наслаждават на живота с пълна сила. Снимка: Flickr Лиценз: Creative Commons

Вие сте прехвърлили 50-те, но продължавате да се наслаждавате на живота? Тогава попадате в новата категория, която се очертава да бъде доминираща през второто десетилетие на 21 век - тази на мапитата, пише вестник Daily Telegraph.

Понятието „мапи“ (на англ. mappy) е съкращение, идващо от английското "mature, affluent, pioneering people" (в превод: зрели, благоденстващи, иновативно настроени хора). Това е социална група от активни и обичащи забавленията хора от възрастовата категория на 50- и 60-годишните.

Тези хора не страдат от "синдрома на празното гнездо", тоест не се отчайват от живота, когато техните деца напуснат семейното огнище и не се смятат за ненужни, а с ентусиазъм се впускат в нови проекти и начинания. Те са в крак с последните писъци в технологиите, обичат да пътуват до известни туристически дестинации и не се колебаят да похарчат малко пари за луксозни удоволствия.

Терминът мапи се е зародил в Швеция. Там тази категория хора си имат свое собствено издание - списанието "М". "Мапитата са много, те са любопитни и любознателни хора, които искат да повлияят на другите и да се почувстват част от всичко, което се случва", казва за читателите си главната редакторка на списанието Амелия Адамо

"Първо се появиха хипитата, после дойде ред на юпитата, а сега е ред на мапитата", заключава Адамо.

Според списание "М" днес 60-годишната възраст е новата 40-годишна възраст.

Според Анастазия де Ваал, експерт от мозъчния тръст Civitas, мапитата имат също и отговорности като например гледане на възрастни роднини. Но те са и хора, които са в по-добра финансова позиция, позволяваща им да вземат по-гъвкави и динамични решения в живота си.

"Мапитата са в по-добра позиция от много съвременни млади хора, които трябва да плащат ипотеки или да отглеждат деца", казва Де Ваал. Тя допълва, че мапитата изпитват задоволството от постигнатото в живота, но и знаят, че има още много неща за постигане. За тях пенсията не е повратна точка, а началото на период от интересни неща за вършене и откриване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
fallback