fallback

Виното – следващата модна стока сред богатите китайци

Независимо дали пият вино от 1000 долара за бутилка, защото е модерно, или харесват вкуса, едно е сигурно – консумацията на гроздовата напитка ще продължава да се покачва

15:05 | 03.01.11 г.

След огромния интерес към дизайнерските стоки, италиански костюми и бързи автомобили, изглежда поредната страст на богатите китайци са скъпите френски и италиански вина.

Баровете в бляскавата финансова столица на азиатската страна Шанхай, в които се сервира предимно вино, са местата, където млади китайски професионалисти разпускат след натоварен работен ден. Там бутилка вино струва близо 1000 йени (152 долара).

„Китайците са много материално настроени хора. След като веднъж са опитали най-доброто местно производство, почти сигурно е, че ще потърсят нещо още по-добро и по-скъпо“, казва Чънг Пон Тонг, винен специалист и издател на наръчника The Wine Review пред Ройтерс.

Местният пазар в Китай на вино расте с всяка изминала година, а експертите от бранша обясняват, че е „по-модерно“ да се консумира вносна напитка и предвещават потреблението на такива да нарасне двойно през следващите пет години.

Сред любимите вина на китайците са тези от избите на Шато Лафит Ротшийлд, чиято цена започва от 1 000 долара за бутилка, както и от Шато Латур.

„В страната има най-общо два повода, за които се избира вино. Първият е, когато искаш да благодариш на някого за услуга, която ти е направил. В този случай изборът на вино има социален оттенък, което значи, че купувачът ще избере някоя от скъпите бутилки“, обяснява Чънг.

„Ако пък ви трябва напитка, която да налеете в чашите след вечеря в домашна обстановка или да почерпите приятели, изборът на вино не е обвързан по никакъв начин с демонстриране на статус. Ето защо предпочитанията не са в такава тясна връзка с цената.“

По данни на експертите консумацията на вино в страната е нараснала двойно за последните 10 години, което е голямо предизвикателство за винопроизводителите и месните търговци. Те много добре трябва да таргетират пазара и да предложат на клиентите си това, което биха желали да консумират, за да не ги загубят.

„Хората в Шанхай не просто пият вино, те инвестират в напитката. Китайците оценяват виното много повече отпреди. Като цяло изглежда, че четат повече и дори пътешестват на винен туризъм, за да са по-запознати с това, което пият“, казва Тим Це, представител на частната изба House of Roosevelt в Шанхай.

Въпреки това общите наблюдения на представители от бранша са, че хората в азиатската страна пят скъпо вино просто защото е скъпо, а не защото го предпочитат заради вкуса му.

За голяма част от китайските бизнесмени виното е просто завършек на дизайнерския костюм и позлатените ръкавели.

„Ключовото в Шанахй специално е, че е просто модерно да се пие вино. И с всяка следваща година тази тенденция ще се отразява върху обема на продажби и консумация – за това няма две мнения по въпроса“, казва още Тим Це.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:27 | 14.09.22 г.
fallback