fallback

С пура в бара – традицията се завръща

Все повече заведения из Париж и Берлин изграждат стаи за пушачи с удобни кресла, билярд, пиано и други удобства

15:41 | 29.12.10 г.

Удобство за клиентите и по-малко проблеми със съседите са причините баровете да правят стаи за пушачи. Снимка: Flickr Лиценз: Creative Commons

Краят на работния ден. Среща с приятели или нужда от спокойствие и релакс. Меко и удобно кресло, в което потъваш, сядайки, чаша уиски и ароматна пура, криволичещи кълбета дим, устремени към тавана...

Тютюнопушенето в затворени помещения може и да е забранено в клубовете и баровете на Запад, но стилните и луксозни салони за пушачи, така популярни от филмите, изглежда се завръщат, пише АФП.

И макар че държавите приемат една след друга ограничението за пушене на обществени места (и Испания се готви да влезе в графата „непушачи“ от новата година), в Париж и Берлин, където забраната е въведена още преди години, отвориха врати стилни салони за любителите на тютюна. И както изглежда, това не е просто приумица, а нова тенденция, която нахлува стремглаво из европейските барове и заведения.

В тези често дизайнерски декорирани помещения освен удобни канапета и кресла, има и пиано, билярд, прибори за пури, маси за различни игри и, разбира се, богато зареден бар.

Откакто френската столица наложи забрани за пушачите преди три години и милиони граждани, пристрастени към вредния навик, се оказаха задължени да излизат на улицата, за да побъбрят, пушейки, нарасна броят на жалбите от живущите в близост до нощните заведения и клубове.

Ето защо едва ли е такава изненада, че именно френската столица е едно от местата, на които традицията с кътовете за пушене се възобновява.

В сърцето на латинския квартал на левия бряг на Сена частният клуб Кастел, основан през 1958 година, чиито клиенти са от ранга на Мик Джагър и Рони Шнайдер, наскоро обособи такова помещение като част от цялостното си реновиране.

Разположена в близост до дансинга на първия етаж, стаята за пушачи в този бар има голямо пиано.

По думите на Ксавиер Брюне обаче, управител на връзките с обществеността, стаята за пушачи не е направена с цел да бъде атракция за посетителите. „Целта ни не е да караме хората да пушат“, казва Брюне. „Направили сме го за удобство на хората.“ Каквото и да означава това...

Според френските закони пушенето в затворени помещения е разрешено, стига мястото да има подходящо изработена вентилация и да няма персонал, който да е на постоянна работа там.

За Кастел стаята за пушачи всъщност е начин да донесат повече удобство на клиентите си (повечето от които политици, филмови дейци и работещи във финансовата сфера), да ги избавят от неприятното задължение да излизат в студа през зимата, когато им се пуши, както и да останат в добри отношения с хората, които живеят в къщите и кооперациите около бара.

„Не искаме хората да прекарват часове на едно питие тук, пушейки цигара след цигара. И няма да пускаме музика в стаята за пушене – пианото е поставено за гостите – ако някой иска да седне и да забавлява приятелите си“, казва Брюне.

Поради тази причина и обстановката е направена така, че да бъде елегантна, но без да се прекалява. В стаята има само две кожени кресла, които обаче са достатъчно твърди, за да не позволяват на клиентите да се унасят във вредния си навик.

Подобно на Париж, в Берлин пушенето също е забранено в големите барове и на местата, на които се сервира храна, от 2008 година насам. Ако обаче има обособено помещение с добра вентилация, пушенето може да става и в заведението.

Не са малко и баровете, като този на Кудам (берлинският вариант на Шанз-Елизе). Барът се казва Таймс и се намира в хотел Савой. В него има удобни кресла, а интериорът е направен от изцяло дървени орнаменти. Освен билярд и маси с шах и табла, вътре има богато зареден бар и всички условия за разговор с приятели и бизнес партньори.

Независимо от забраните за пушене на обществени места любителите на тютюна все още не са малко. Ето защо собствениците на барове и заведения съвсем предвидливо са помислили и за онези, които искат да изпият чаша питие с пура, без да се налага да намятат палто и да излизат на стълбите пред заведението. А и да не забравяме, че бизнесът често се възползва от опциите „питие след сделка“ или „преговори на маса“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
fallback