fallback

Недвижимите имоти остават основен източник на богатство на китайските милионери

Освен на имотите, азиатските богаташи дължат състоянията си и на търговията

14:04 | 29.12.10 г.

Броят на китайските милионери с лично състояние над 10 млн. юана (1,5 млн. долара) е достигнал 383 хиляди, сочи "Бялата книга" на китайските милионери, публикувана от списание Forbes и China Construction Bank.

"Бялата книга" показва, че много от китайските новобогаташи са спечелили състоянието си в сферата на търговията и производството, отбелязва ИТАР-ТАСС. Основен източник на богатството им обаче остават жилищните имоти. Благодарение на нарастващата цена на жилищата през последните 10 години близо 11,6% нови милионери са успели да натрупат състоянията си с инвестиции на този пазар. Това отчасти обяснява и все още повишаващата се цена на имотите в страната въпреки световната финансова криза.

„Пазарът на недвижими имоти винаги е бил важен за богатите хора, но това важи с най-пълна сила от 2009 година насам“, казва Тиен Дзинци, генерален мениджър на компания за недвижими имоти, базирана в Пекин, пред Global Times.

Най-много милионери има в провинция Гуандун (Южен Китай) - 80 хил. души. Следващи по брой на милионерите са богатите източнокитайски провинции Джъдзян и Дзянсу, както и мегаполисите Пекин и Шанхай. Общо в тези пет района живеят 53 процента от китайските милионери.

Половината от милионерите имат диплома за бакалавър. Преобладават хората, родени през 60-те и 70-те години на миналия век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:03 | 05.09.22 г.
fallback