fallback

Денят в търгове

Кола на Елвис и ръкавицата на Майкъл Джексън, древен китайски музикален инструмент и вещи на кънтри звезда са сред актуалните лотове днес

16:51 | 06.12.10 г.

Търговете се радват на внимание и интерес целогодишно, но преди празниците в края на годината стремежът на хората да се сдобият с нещо уникално, рядко и обвързано с любим изпълнител, страна или изкуство се изостря. Не само като подарък на близък човек или на самите себе си, но и като форма на инвестиция могат да бъдат разглеждани вещите, които обикновено постъпват за продажба.

В Уейбридж днес аукционна къща Bonhams организира търг с редки автомобили. Сред тях е сивосин автомобил Мерцедес 600, регистриран някога на името на Елвис Пресли, съобщава ДПА.

Предварителната оценка на автомобила е между 180 и 240 хил. евро. Тя е една от малкото коли, регистрирани на името на Краля на рока. Той я купил през 1969 г., а две години по-късно я подарил на приятеля си Джеймс Лерой Робъртсън. След това колата станала собственост на фирмата Robertson Motors от Мемфис, която я продала през 2005 г.

Елвис е притежавал още един Мерцедес 600. Хобито на Краля на рока било да шофира розови автомобили Кадилак и други екзотични коли.

Редица други знаменитости, сред които Лиз Тейлър и Джон Ленън, също са притежавали Мерцедес 600.

На търга ще бъде предложен за продажба и автомобил Ферари 550 GTZ.

Традиционен струнен инструмент, изработен през 1120 г. за китайския император Сун Хуейдзун, беше продаден на търг в Пекин за рекордните 136,64 млн. юана (15,4 млн. евро), предаде АФП.

Седемструнният инструмент гуцин, наподобяващ цитра, е бил символ на изтънченост в древен Китай. На подобни инструменти са свирили предимно знатни хора.

Наддаването за гуцина, инкрустиран със злато, сребро, еленов рог и перли, е започнало от 16 млн. юана. Окончателната сума, платена за инструмента, е рекордна за древен гуцин.

Стойността на инструмента е още по-висока заради печата, гравиран върху него през 1742 г., от император Цянлун.

Впоследствие гуцинът изчезва от императорската колекция. Открит е по-късно в Летния дворец, плячкосан от френско-английска военна експедиция през 1860 г.

Възстановен от колекционер от Пекин в началото на 20-и век, през 1953 г. императорският гуцин става собственост на шанхайски музикант, който го скрива.

От аукционна къща Poly International отказват да назоват името на купувача, платил рекордната цена за инструмента.

Син дънков гащеризон на кънтри звездата Джони Кеш бе продаден за 50 хил. долара на търг, организиран от Julien's auctions, предаде Ройтерс.

Кеш носи дрехата на репетиция в затвора "Сан Куентин" и е запечатан с него на скандалната снимка - дело на Джим Маршал, на която певецът размахва среден пръст срещу фотографските обективи. Предварителната оценка на дрехата беше между 3 и 5 хил. долара.

"Джони Кеш е легенда и представлява интерес за колекционерите от цял свят", казва Дарън Джулиън, президент и изпълнителен директор на Julien's auctions.

Общата сума от продажбите на принадлежности на Кеш е над 700 хил. долара. Сред продадените вещи е акустичната китара "Мартин D-28", върху която кънтри певецът е написал първото четиристишие на ранния си хит "Walk The Line" и името си.

Инструментът е продаден за 50 хил. долара при предварителна оценка между 20 и 30 хил. долара. На търга бяха предложени и десетки ръкописни текстове на по-малко известни или неиздавани песни на Джони Кеш.

Вещи от сценичния гардероб на покойния крал на поп музиката Майкъл Джексън, включително една от прочутите му ръкавици, предизвикаха щуро наддаване на търг в Бевърли Хилс, съобщи АП.

Бялата ръкавица, носена от Джексън на турнето му, представящо албума Bad в края на 80-те години на миналия век, бе продадена за 330 хил. долара. Едната страна на ръкавицата е покрита с кристали Сваровски.

Яке с подписа на Майкъл Джексън бе купено за 96 хил. долара, а мека шапка, носена понякога от него на сцената - за 72 хил. долара.

На търга бяха предложени и вещи, принадлежали на други знаменитости. Така например куртка във военен стил, с която Джон Ленън се е снимал на корицата на списание "Лайф" през 1966 г., бе продадена за 220 хил. долара.

Две празни шишенца от лекарства на Мерилин Монро намериха купувач за 18 750 долара. На търга бе продадена и рентгенова снимка на мозъка на Алберт Айнщайн, за която купувачът брои 38 хил. долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:25 | 27.08.22 г.
fallback