fallback

Виното задмина петрола и златото през ноември

Цените на виното са скочили повече, отколкото златото и петролът, а продажбите на напитката непрекъснато бележат рекорди

11:28 | 03.12.10 г.

Продажбите на вино се радват на ръст тази година с отчетен оборот, който е с 200% по-висок в сравнение с 2009 година, пише вестник Telegraph.

Според Bordeaux Index, който месечно отчита промените в пазара на вино, бутилките с бяла и червена напитка са задминали по интерес и продажби дори златото и петрола.

Цените на виното са скочили с 5% само за последния месец ноември спрямо предходния, което е повече от повишението в цената на петрола, който се вдигна с 3%, както и на златото, което е скочило с малко над 2%, пише вестникът.

Повишението в цената се дължи на засиления интерес от страна на Китай, където интересът към добро и качествено вино е нараснал за последните 12 месеца.

През годината бяха поставени няколко рекорда в цените на напитките, които се предлагаха на търг. Последният бе през ноември, когато бяха платени 147 020 паунда за бутилка вино от 1869 Шато Лафит – Ротшийлд на търг в Хонконг.

„За пореден път динамиката и на този пазар се дължи на ключовото присъствие и на търсенето от страна на азиатския пазар“, каза Гари Буум, създател и управляващ директор на винения Bordeaux Index.

„Китайските купувачи са развили удивителен вкус към добрите вина. Това, заедно с доста отслабените позиции на основните форми на инвестиция като злато и акции, дава основание да се направи прогноза, че добрият тренд за виното ще продължи и през новата година.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
fallback