fallback

$4 млн. за платно на модернист постави нов рекорд в Азия

Влиянието на западното изкуство в региона расте, засилват се и възможностите на местните ценители на фона на засегнатите от кризата колекционери на Запад

14:26 | 05.10.10 г.

Творба на модернистът Марк Шагал се превърна в най-скъпата картина на съвременен художник, продадена в Азия, след като на аукцион в Хонконг тя бе продадена за 4,18 млн. долара, съобщава Ройтерс.

Аукционната къща Seoul Auction продаде масленото платно „Bestiaire et Musique“, нарисувано през 1969 г., на анонимен купувач. Според тръжната къща това е нов рекорд в региона, който продължава да налага нарастващото си влияние върху световния арт пазар.

Цената, независимо, че е доста висока за континента, е сравнително скромна в сравнение с милионите, които се дават за платна на импресионисти и творци от 20-ти век на търгове в Лондон и Ню Йорк.

Платното на Шагал, което изобразява булка и цигулар, плаващи под нощно небе, на фона на циркови артисти и животни, се превърна в звездата по време на аукциона.

Търгът съвпадна с продажбите на аукционна къща Sotheby's, които се провеждат два пъти годишно в Хонконг и се считат за барометър за азиатския пазар на изкуство. По време на търга ще бъдат изложени предмети на изкуството, бижута, вино и часовници на стойност над 200 млн. долара.

Импресионистичното и модернистичното изкуство от западните колекции от дълго време доминира на азиатския пазар. Още повече след като страните от региона отчетоха значителен икономически напредък, докато западните икономики се възстановяват от кризата преди две години.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
fallback