fallback

Милиардерите в Китай са 189, може обаче и да са 400-500

Според класация това вероятно е и страната с най-много милиардери, тъй като статистиката със сигурност изпуска голяма част от тях

10:42 | 30.09.10 г.

Бизнесът с напитки на Цзун Цинхоу го напави най-богатия китаец. Снимка: Getty Images

Китайският магнат Дзун Цинхоу е най-богатият човек в Китай с лично състояние от 12 млрд. долара, сочат първоначалните данни от проучването за класацията на най-богатите хора в страната през 2010 година на списание "Хурун", съобщава Ройтерс.

Цзун, който е председател на управителния съвет на най-голямата китайска компания за производство на напитки в Китай - Wahaha, изпревари лидера от миналата година Уан Чуанфу от компанията за производство на батерии и автомобили BYD Co Ltd.

Сега Уан е едва на 12-о място в класацията с богатство от 4,6 млрд. долара. Американският милиардер и инвеститор Уорън Бъфет притежава дял от 10 на сто от BYD Co Ltd. чрез инвестиционния си фонд Berkshire Hathaway Inc.

"Китай вероятно е страната с най-много милиардери в света", отбелязвa Рупърт Хугъуърф, създател на класацията и издател на списание "Хурун".

"Вече имаме информация, че тази година в Китай има 189 милиардери, изчислено в долари, но мога със сигурност да кажа, че сме пропуснали поне още толкова, което означава, че в страната има между 400 и 500 милиардери, изчислено в долари", допълва той.

На второ място в класацията са фармацевтичният магнат Ли Ли и неговото семейство, които дължат богатството си на компанията Shenzhen Hepalink Pharmaceutical. На трета позиция са Джан Ин и семейството, контролиращо холдинга Nine Dragons Paper, а на четвърто - Лян Уънгън от Sany Heavy Equipment.

Робин Ли от интернет компанията Baidu Inc дели петото място с Ян Бин - двамата имат лично състояние от по 5,3 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:12 | 05.09.22 г.
fallback