fallback

Бил Гейтс остава най-богатият американец

Над половината от американските милиардери са увеличили състоянието си за една година

09:19 | 23.09.10 г.

Положението на американските милиардери се е подобрило, като над половината от тях са увеличили състоянието си за една година, в която най-богат между тях отново е Бил Гейтс, сочи класацията на Forbes, цитирана от Ройтерс.

Основателят на Microsoft е най-състоятелният американец за 17-та поредна година с авоари, възлизащи на 54 млрд. долара - с 4 млрд. повече от миналата година.

Номер две в класацията е инвеститорът Уорън Бъфет с 45 млрд. долара (с 5 млрд. повече от миналата година).

Трети е основателят на Oracle Лари Елисън, чието богатство запазва равнището си от 27 млрд. долара.

Кристи Уолтън, един от наследниците на основателя на магазините Walmart Сам Уолтън, се нарежда четвърта с 24 млрд. долара.

За разлика от 2009 г. 217 от магнатите във Forbes 400 сега разполагат с повече средства, отколкото преди година. Само 84 от милиардерите са изгубили част от богатството си, докато миналата година "жертва" на тази тенденция бяха 314 от включените в листата.

Хората на първите десет позиции са добавили общо 24,9 млрд. долара към състоянието си. Миналата година същата група изгуби общо близо 40 млрд. долара.

В топ 10 няма нови лица, а само известни размествания.

Създателят на Facebook Марк Зукърбърг (на 35-та позиция) е регистрирал най-голям относителен растеж, увеличавайки богатството си повече от три пъти - от 2 млрд. на 6,9 млрд. долара.

Другите двама съоснователи на Facebook - Дъстин Московиц и Едуардо Саверин, се включват в списъка съответно с 1,4 млрд. долара и 1,15 млрд. долара. Роден осем дни след Зукърбърг, 26-годишният Московиц е и най-младият милиардер. Най-възрастният в списъка е 95-годишният Дейвид Рокфелер с 2,4 млрд. долара.

Медийният магнат Опра Уинфри заема 130-то място и е една от 42-те дами в списъка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
fallback