fallback

Откриха най-старата акция

Ценната книга е издадена през 1606 година на стойност 150 гулдена

17:33 | 10.09.10 г.

Най-старата акция е изплащала дивиденти на приносителя си в продължение на 54 години. Снимка: rnw.nl

В архивите на холандския град Енкхаузен е намерена най-рано издадената акция, съобщи Ройтерс. Ценната книга на компанията за доставки със смесено участие от страна на Дания и Източна Индия датира от 9-ти септември 1606 година.

Акцията е издадена на името на жител на града - Петър Харменша, който бил заместник-кмет. След смъртта на приносителя й, тя е прехвърлена на съпругата му, а по-късно на дъщеря им. В крайна сметка ценната книга се е озовала в градския архив, където е била открита от студента по история Рубен Шалкъм, съобщава холандско радио.

Акцията е на стойност 150 гулдена. Приносителят й е получавал дивиденти от собствеността си върху нея до 1650 година. Изплащането на дивидентите е отбелязано на обратната страна на документа. Това позволило на Рубен Шалкъм да анализира финансовото състояние на дружеството и да стигне до заключението, че през първата половина на XVII век то е било доста нестабилно.

Така Обединената източноиндийска компания за доставки се оказва първата известна транснационална компания, която е емитирала акции в обращение.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:25 | 09.09.22 г.
fallback