fallback

Най-скъпата книга излиза на търг

Изданието е посветено на птиците в Америка и се очаква да бъде продадено за между 4 и 6 млн. паунда

10:37 | 09.09.10 г.

Изданието на Джон Одбърн „Птиците на Америка“, което отбеляза световен рекорд преди десет години, когато беше купено на цена от 5,7 млн. паунда, ще излезе отново за продажба, заедно с „Първо фолио“ на Шекспир и лични писма, писани от кралица Елизабет I.

Редките и скъпи лотове ще представят колекционерски книги, ръкописи и писма, които досега са били част от колекцията на лорд Хескет, колекционер, починал преди 55 години, съобщават от Sotheby's, цитирани от Telegraph.

Копието на книгата на Одбърн е доста добре запазено, съдържа рисунки в реални размери на голяма част от видовете птици, които обитават Северна Америка, и е оценено на между 4 и 6 млн. паунда.

На търга ще бъде представено и копие от „Първо фолио“ на Шекспир, издадено през 1623 година и оценено на между 1 и 1,5 млн. паунда, както и серия от писма, писани от кралица Елизабет I до Ралф Садлър, тъмничарят на нейната полусестра Мери, кралица на Шотландия.

Книгата на Шекспир е издадена осем години след смъртта на автора, когато двама от приятелите му Хеминг и Конел събират 36 негови пиеси, 18 от които непубликувани, и ги издават като фолио, разделено на три – трагедии, комедии и исторически пиеси. Сборникът става известен като „Първо фолио“.

„Притежаването на всички тези вещи на едно място е забележително, откакто аз съм тук, вече 15 години, такова нещо не се е случвало, и хората, които работят за аукционната къща от по-дълго, също не могат да си спомнят подобно събитие“, казва Дейвид Голдхорп , служител на Sotheby's, пред Guardian.

Фредерик Фермор-Хескет, вторият барон Хескет, е от семейство колекционери, които имали навика да купуват редки и доста скъпи вещи, с които се снабдявали по различни начини.

Неговото копие на „Птиците на Америка“ е едно от 119-те известни копия, 108 от които са собственост на различни музеи, библиотеки и университети.

Одбърн пътувал през Америка да снима птиците и след това ги е рисувал върху хартия.

Книгата с творби на Шекспир е една от 219-те известни копия, които все още са запазени. Малка част от тях са в частни колекции на американци.

Търгът ще се състои на 7 декември и се очаква да набере общо между 8 и 10 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:06 | 10.09.22 г.
fallback