fallback

Директорът на Sotheby's с $8 млн. заплата

Твърда обаче е само заплатата му от $700 хил., останалата част е под формата на бонуси за добро представяне

08:30 | 09.09.10 г.

Главният изпълнителен директор на аукционна къща Sotheby's Уилям Рупрайт ще заработи 32 млн. долара до 2014 година, ако бизнесът на компанията продължава да се развива, съобщава Bloomberg.

Условията на заплащане са договорени в новия договор между Sotheby's и 54-годишния мениджър, показва справка към Комисията по ценни книжа и борсова търговия в САЩ. Договорът, който изтича през март 2011 г., е продължен до 31 август 2014.

Заплатата на директора, която е в размер на 8 млн. долара, включва пари в брой и акции на компанията „в зависимост от постигнатите цели“, казват от Sotheby's. Основните тръжни зали на компанията са разположени в Ню Йорк.

„Ако той получава 8 млн. долара, нашите акционери ще са много щастливи“, казва управителят на борда на директорите на компанията Майкъл Совърн. „Той ще получи тези пари само ако фирмата се справя много добре“.

Аукционната къща започна да преразглежда разходите си, след като пазарът на изкуство тръгна надолу след колапса на Lehman Brothers. В резултат през изминалата година заплатата на Рупрайт бе намалена с една трета до 2,4 млн. долара, след като от Sotheby's съкратиха персонала си и регистрираха загуби в размер на 6,5 млн. долара – най-лошият резултат от 2003 година насам.

Влизайки в сила от 1 септември, договорът оставя постоянна основната заплата на Рупрайт от 700 хил. долара. Той ще получава и годишни бонуси, обвързани с постигнатите таргети, в размер на от 1,4 млн. до 2,8 млн. долара в брой, в зависимост от „представянето и други показатели“, заложени от компанията. В допълнение компанията му гарантира и „дял от печалбите при представянето“ в размер на от 3,5 млн. до 4,5 млн. долара, които също ще са обвързани с постигнатите резултати.

Нито бонусът обаче, нито пакетът акции са гарантирани, уточни Совърн.

По думите на Совърн Рупрайт има „чудесен стратегически нюх“ и успява да се справи както в добри, така и в лоши времена. Като пример той дава два периода от управлението на директора, в които той е трябвало да уволнява хора от компанията – веднъж през изминалата година и още веднъж през 2000, когато къщата претърпява друг тежък момент заради юридически скандал с фиксирани цени.

„Орязването на персонала, без това да повлияе на дейността и морала на хората, е много трудно“, казва Совърн. „Той го направи два пъти и при това с огромен успех“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:08 | 08.09.22 г.
fallback