fallback

Джордж Сорос дарява 100 млн. долара на Human Rights Watch

Милиардерът продължава усилията си по защита на човешките права в света, бюджетът на организацията нараства значително

09:30 | 08.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Милиардерът Джордж Сорос обяви, че ще дари 100 млн. долара на организацията Human Rights Watch. Това е едно от най-щедрите дарения, отпускани за защита и промотиране на човешките права, съобщава АР.

Според Сорос за организацията Human Rights Watch е сериозно бреме и недостатък това, че основните й спонсори са американци. Причината е, че в САЩ била изгубена „моралната основа“ в случаите, когато става дума за борба с нарушения на правата.

Дарението ще бъде разпределено в рамките на десет години, което ще създаде сериозни основи за разрастване на дейността на организацията. В момента Human Rights Watch наблюдава и защитава човешките права в около 90 страни по света.

Парите на милиардера ще подпомогнат опитите на организацията да увеличи бюджета си от 48 млн. на 80 млн. долара годишно в рамките на пет години. Намеренията на Human Rights Watch са да бъдат наети още 120 души, предимно адвокати, както и да бъдат отворени представителства в бързо развиващи се страни като Индия и Бразилия.

Парите ще помогнат на организацията да придобие по-международен характер. В момента тя бива критикувана заради това, че около 70 на сто от средствата й идват от американски спонсори, а 80 на сто от членовете на борда на директорите са американци.

Дарението на Сорос е най-голямото еднократно дарение, което той прави за организация, занимаваща се с човешките права. Към момента неговата собствена фондация Отворено общество дава по около 100 млн. долара на различни организации, занимаващи се със защита на правата на човека по света.

През целия си живот роденият в Унгария Сорос е дарил над 8 млрд. долара от собствените си пари, допълва АР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 07.09.22 г.
fallback