fallback

Във форма с кардиотенис

Ако искате да влезете във форма, обикновеният тенис не е подходящ, за сметка на това кардио вариантът му ще ви подейства по-добре

08:25 | 31.08.10 г.

За разлика от стандартния тенис, при кардио тренировките на корта не се залага на техника, а на движенията. Снимка: Flickr

С началото на турнира по тенис U.S. Open от Големия шлем, който започна на 30 август тази година, играта на корта стана отново особено популярна и обсъждана от мнозина. Любителите на тениса, професионалистите, бивши и настоящи асове на ракетата обсъждат оживено форхенда, бекхенда и сервиса на големите играчи.

Освен да се гледа по телевизията и да се играе на корта за разнообразие с добър приятел, бизнес партньор или случаен противник, удърите с ракетата могат да служат и за още нещо. За кардио тренировки. Специалисти посочват, че има изградена цяла система от упражнения, подобна на фитнеса, при която, за разлика от истинската игра обаче, трениращите не гонят топката. С помощта на машина за изстрелване на топките те сами идват при играчите.

„Кардиотенисът е страхотно упражнение, в което човек може да използва уменията си на корта”, казва специалистката по фитнес Денис Остин пред Ройтерс. „Това е като тренировка на интервали, съчетана с урок по тенис, по време на който хората биват стимулирани да играят”.

Кардиотенисът се играе на корт, а тренировката се води от специалист треньор. За разлика от традиционните уроци по тенис обаче, тук се набляга на движението, не толкова на техниката.

„Просто слагат машината за мятане на топки на игрището и хората започват да удрят под звуците на музика”, казва Остин. „Тук има тичане, спринтове, подскоци, завъртания настрани и разнообразни удари по топката. Човек се движи през цялото време”.

Денис Остин, която се занимава с фитнес повече от 30 години, казва, че за начинаещите това е по-добрият начин да тренират и да влязат във форма, отколкото ако започнат с традиционната игра на тенис.

„Ако не си наистина добър на тенис, е трудно да постигнеш нещо само с този спорт, защото топката почти винаги ти убягва”, казва Остин, която е и член на Съвета за фитнес и спортове – учебна група, спонсорирана от правителството на САЩ, която има за цел да развива и изследва влиянието на спортовете върху трениращите.

Мишел Краус, член на Асоциацията по тенис, обяснява, че кардиотенисът е възникнал през 2005г. като част от усилията за промяна на схващанията, че тенисът не е подходяща форма на тренировка за тялото.

„Ако играете по двойки, сте истински късметлия ако уцелите две топки в гейм, особено ако играете за развлечение”, обяснява тя. „При кардиотенисът обаче удряте 1000 топки за час и натоварването на сърцето Ви се покачва по време на цялата игра”.

Краус обяснява, че човек гори средно от 500 до 1000 калории на час по време на кардио тенис, при жените броят на калориите е между 300 и 500.

„Има общо със спорта, защото през цялото време се удрят тенис топки, но няма нищо общо с инструкциите”, обяснява Краус. „Независимо, че тренировките се водят от професионални играчи, те не наблягат на това как да бъде ударена топката с правилен форхенд или бекхенд”.

Вместо това форматът на тези тренировки много напомня на фитнес упражненията. „Доста по-различно е от традиционния тенис, но все пак се играе игра, която симулира движенията на корта”, обяснява Краус. Според нея кардио играта със сигурност ще подобри уменията на онези, които са почитатели на тениса, защото се повтарят едни и същи движения.

„Професионалистите в тениса развиват спорта и правят различни варианти на играта откакто се е зародил този спорт. Това е елитарна игра. Ние не сме създали нищо ново. Просто го оформихме, опаковахме и предложихме на пазара”, казва тя. А днес кардиотенисът е популярен в повече от 30 страни.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:29 | 30.08.22 г.
fallback