fallback

Уорън Бъфет на 80 – никакви признаци, че може да се откаже от инвестирането

Един от най-успешните инвеститори в историята все още не посочва заместник, който да оглави неговата империя

10:16 | 30.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Днес американският милиардер Уорън Бъфет навършва 80 години – възраст, на която повечето хора са пенсионери от около десетилетие. Бъфет обаче не показва никакви признаци, че е склонен да се откаже от инвестирането, се казва в материал на Daily Finance.

Berkshire Hathaway

През март тази година Бъфет обви, че парите, инвестирани в неговата компания Berkshire Hathaway, са носели годишна доходност от средно 20% през последните 45 години. Това го е извело до третото място в класацията на Forbes на най-богатите хора в света, като състоянието му се оценява на 47 млрд. долара.

Компанията на Бъфет е една от най-големите в света. В нейния портфейл попадат над 50 компании от целия свят. Сред тях са гиганти като Burlington Northern Santa Fe, която бе придобита миналата година за 26 млрд. долара, както и далеч по-малки бизнеси като Buffalo News и Nebraska Furniture Mart.

В компанията на Бъфет към момента има над 40 хил. акционери, които всяка година се стичат на годишното събрание на Berkshire в Небраска. Това събитие се счита за едно от най-важните в корпоративния живот на Америка, защото на него Бъфет обикновено разкрива очакванията си за развитието на икономиката.

Личният живот

Голямото богатство явно не е самоцел за инвеститора, който още през 2006 година обяви, че е готов да дари по-голямата част от парите си за благотворителност. Заедно с Бил Гейтс и неговата съпруга, в момента Бъфет набира милиардери, които да подкрепят каузата му – дарение на половината имущество за благородни цели.

Личният живот на Бъфет също е доста интересен. През 1962 година той се жени за Сюзан Томсън, от която има три деца. През по-голямата част от брака си обаче милиардерът живее със своята любовница Астрид Менкс, за която се жени след смъртта на съпругата си.

Бъфет е пестелив въпреки огромното си богатство и живее доста скромно. Кара скромен автомобил, рядко лети с частен самолет и не живее в огромен палат както повечето милиардери.

Той обаче притежава невероятен нюх и успява да предвиди пазарните движения, което му донася прозвището Оракула от Омаха. Постепенно Бъфет се налага като една от най-влиятелните личности в бизнеса и мненията му обикалят целия свят.

Днес, навършвайки 80 години, Бъфет не дава никакви сигнали, че е готов да се откаже от света на бизнеса. На този етап той дори не е посочил човека, който ще го наследи начело на огромната бизнес империя, макар да има спекулации, че това ще бъде китаецът Ли Лу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:15 | 12.09.22 г.
fallback