fallback

Безработицата сред младите затваря нощните клубове във Великобритания

Рецесията и ниските доходи са затворили 622 нощни клуба във Великобритания от 2006 г. насам

13:52 | 25.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Британските нощни клубове масово затварят врати, тъй като безработицата и евтиният алкохол в супермаркетите карат младите хора да си стоят в къщи, пише Bloomberg.

Luminar Group Holdings Plc, най-големият собственик на нощни клубове във Великобритания, е затворил 11 заведения от февруари насам, докато акциите на компанията през тази година са изгубили 74% от стойността си. Brook Leisure Holdings Ltd. - компания, оперираща клубове в северна Англия, през последните четири месеца е била принудена да затвори два клуба и един бар.

„Последната година беше изключително трудна“, казва Камерън Лесли, съосновател на лондонските нощни клубове Fabric и Matter, вторият от които е затворен от юни. „Завършващите колеж не могат да си намерят работа, което е много сериозен удар върху нашата основна целева група от клиенти“.

Рецесията и ниските доходи принудиха много клубове да разчитат главно на алкохолни промоции. Броят на нощните клубове във Великобритания е спаднал с 21%, или с 622 заведения от 2006 г. досега, сочат данните на базираната в Манчестър консултантска компания CGA Strategy. Към юни работещите клубове на острова са били 2 372.

„Наблюдаваме тенденция за намаляване на клиентите през последните 5 -6 години, но по-време на рецесията този процес се засили изключително много“, казва Джони Форзит, анализатор на базираната в Лондон Mintel International. „Изведнъж се оказа, че младите хора нямат друг избор освен да си стоят в къщи“.

През 2008 г. Великобритания изпадна в най-продължителната рецесия след Втората световна война, след като се оказа, че банките нямат пари, а балонът на пазара на недвижими имоти се спука. До четвъртото тримесечие на 2009 г. БВП на страната претърпя спад през 6 поредни тримесечия.

По данни на британския статистически институт около 20% от младите хора на възраст между 18 и 24 години не могат да си намерят работа. Безработицата в тази възрастова група е нараснала до 724 хил. през второто тримесечие от 719 хил. за същия период година по-рано.

През септември средният седмичен доход на домакинство, след приспадане на основни разходи като храна и сметки за комунални услуги, ще бъде 171 британски лири (266 долара) или с 4% по-малко от септември 2009 г. показват данни на Centre for Economics and Business Research.

Brook Leisure, която управлява 15 нощни клубове и барове главно в северна Англия, сега се опитва да придобива преди всичко барове, вместо клубове в по-стабилни райони като Южна Англия, казва Питър Маркс, изпълнителен директор на компанията. Градовете на север „умират“ и бюджетните съкращения предприети от правителството, както и безработицата сред младежите ще ускорят упадъка, допълва той.

Luminar е имала 76 клуба през юли - с 11 по-малко, отколкото през февруари 2010 г. За 2009 г. компанията обяви рекордна загуба от 123 млн. британски лири. Компанията посочи, че по време на Световното първенство по футбол продажбите на алкохол са паднали с 20%, а приходите от такса за вход - с 26%.

„Никой не обича да ходи в празни клубове, а намаляването на таксите за вход за привличане на клиенти показва, че секторът е закъсал“, казва Симон Френч, анализатор от базираната в Лондон Panmure Gordon and Co Plc. „Ако един клуб е празен цяла седмица, никой няма да се върне на следващата“.

Посещаемостта в основания през 1999 г. популярен лондонски клуб Fabric е спаднала с 10% от началото на годината. Fabric има капацитет за 1 700 посетители.

Евтиният алкохол, продаван в супермаркетите, примамва много млади хора да пият в къщи и да харчат по-малко навън, казва Форзит. Светлата бира в Tesco Plc струва 79 пенса, докато бирата в клуб в центъра на Лондон струва 6 лири.

Сега малко над половината от изпития на Острова алкохол се консумира в барове и клубове, докато през 1979 г. този процент е бил 88. По данни на British Beer and Pub Association през 2009 г. са затваряни по 40 бара на седмица.

Нощните клубове срещат по-силна конкуренция от страна на баровете, след като промяна в лицензионния закон от 2003 г. позволи на повече барове да остават отворени през нощта“, казва Маркс. „Комбинацията от негативни фактори създаде перфектната буря, все още има прекалено много клубове“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:49 | 02.09.22 г.
fallback