fallback

Най-старият механичен часовник ще бъде навит ръчно за последен път

Устройството в катедралата на Уелс ще бъде снабдено с електронен механизъм, след като бе навивано ръчно всяка седмица от 600 години насам

15:39 | 20.08.10 г.

Механизмът на часовника, разположен в катедралата на Уелс в Съмърсет, ще бъде сверен ръчно за последен път, тъй като човекът, който се грижи за него, се пенсионира. Това е и последният представител на семейството, което се грижи за реликвата от почти столетие насам, съобщава вестник Telegraph.

Часовникът, който според експертите е реликва, излязла от ръцете на средновековните майстори, освен времето, измерва и фазите на Луната.

През последните 90 години устройството – най-старият все още работещ механизъм за отчитане на времето, е бил под грижите на петима различни представители на семейство Фишер.

През 1987 Пол Фишер поема изтощителната задача да прекарва три пъти седмично по час, за да обръща три тежести от по 250 килограма около 800 пъти, за да сверява часовника.

На 24 август обаче 63-годишният Фишер, който обяви пенсионирането си като „официален пазител на Великия часовник на Уелс“, ще прекрати заниманията си с навиването на механизъма.

„Тъжен съм заради това, че всичките тези години история вървят към своя край, но навиването на часовника ръчно е нещо, което отнема доста време“, казва Фишер, който освен от работата си като пазител на часовника се пенсионира и от семейния бизнес с бижута.

„Много съм горд, че аз и семейството ми участвахме в поддържането на този великолепен часовник, което беше своего рода работа с историческо значение“.

Фамилията на Фишер се занимава с часовника от 1919 г. насам, след като дядото на Пол Фишер се завръща от Първата световна война.

Синовете му Кен и Тони продължават традицията през 1935 г., преди дъщерите му Рут и Мери да поемат задълженията им по време на Втората световна война.

Часовникът е изграден и положен на днешното му място през 80-те години на 14-ти век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:49 | 12.09.22 г.
fallback