fallback

Наднорменото тегло е проблем не само за здравето...

Човекът е пораснал и надебелял значително през последните 90 години - дотолкова, че вече има нужда от нови стандарти за мебели и храна

12:00 | 15.07.10 г.

Често пъти хората днес трудно се разминават между редовете в старите театрални салони. Снимка: sxc.hu

Резултатите от изследване, направено от консултантите в областта на изграждането на театри Theater Projects Consultants, показват, че за период от 90 години между 1900 и 1990 година креслата в театрите в САЩ са увеличили размера си с два инча (около пет сантиметра). През 1990 г. средната ширина при изработка на едно място е била 21 инча (53,3 cm), съобщава Ройтерс.

В края на миналия и началото на този век широчината на столовете започнала да расте още по-бързо - за последните 20 години те се разширили с около 2,54 см. Увеличило се е и разстоянието между редовете. „С времето хората са станали по-високи и по-пълни. Много от зрителите днес не се чувстват комфортно в стол, създаден преди 30 години“, обяснява Джон Койн, един от организаторите на проучването.

Заради нарастващата ширина на креслата и разстоянието между редовете в театралните зали се събират все по-малко хора. Според анализатори на компанията Theater Projects Consultants помещенията с един и същ размер през 1990 г. настаняват два пъти по-малко посетители в сравнение с 1900 година. Освен това след 1990 г. средният размер на театралните салони е нараснал с близо 30%.

Според Центъра за контрол и профилактика на заболеваемостта в САЩ за периода между 1960 и 2000 година средното тегло на възрастния американец се е увеличило с около 11 килограма. В това няма нищо чудно, ако се има предвид и влиянието на хранителната индустрия, която блазни потребителите с големи опаковки, промоции с гратисно увеличение на количеството и по-ниски цени за пазаруване на едро (което в периоди на криза е особено съблазнително).

Поглед назад във времето показва, че преди 20 години веригите за бързо хранене имат един, най-много два размера порции, и то значително по-малки от днешните. Сега освен по-голямото разнообразие и намаленията за покупка на повече храна или напитки, потребителят може да се възползва и от често включени в цената сосове, топинги и заливки, които носят допълнително калории за тялото.

Днешната хранителна индустрия се характеризира и с още нещо – все по-голямото разнообразие на съставките в храните, които често не са натурални и естествени и съдържат все повече консерванти, за да издържат на целия процес от производството до дома на потребителя, който може да е на другия край на Земята.

Освен обездвижването, стреса, липсата на пари, време и условия за здравословно хранене, некачествената храна и лошите хранителни навици, за затлъстяването роля играят и промените в самата храна. Много от клиентите на веригите за бързо хранене споделят, че се чувстват пристрастени към това, което консумират. Същото важи и за сладкарските изделия – шоколади, бонбони, бисквити, вафли и други.

Тази година, по време на Европейския ден на затлъстяването на 22 май, стана ясно, че у нас близо 1 милион българи са с наднормено тегло. От тях близо 267 хиляди са деца и тийнейджъри. За Европа данните са съобщени от Световната здравна организация – затлъстяването е характерно за между 30 и 80 процента от хората над 18-годишна възраст, а повечето килограми не само влошават визията им, но и водят до други заболявания, които не рядко имат фатален край.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:58 | 26.08.22 г.
fallback