fallback

Какво се случва със състоянията на кралските семейства

Сватбени камбани, развод, съдебни дела, кавги, съкращения в бюджетите. Животът на кралските семейства винаги е бил интересен

08:05 | 12.07.10 г.

Животът на най-богатите монарси в света е пълен с доста новини напоследък. Кралица Елизабет влезе в заглавията на вестниците, когато на 6 юли посети Ню Йорк за първи път от 1976 г. насам. Кралицата издържа близо пет часа на открито под рекордно високите температури, за да поздрави събралото се множество.

Само няколко месеца по-рано султанът на Бруней създаде сензация с посещението си отново в Голямата ябълка, когато излезе от магазин в Манхатън с 48 чанти и 24 чадъра.

Вероятно най-голямата новина обаче дойде именно през третата седмица на юни, когато принц Алберт от Монако обяви годежа си с бившата плувкиня от Южна Африка Чарлийн Уитсток. Дългогодишният ерген, който пое трона от баща си след неговата смърт през 2005 г., вероятно е хванал „сватбена треска” след посещението си на брачната церемония в Швеция, на която по-рано през юни принцеса Виктория се омъжи в Стокхолм.

Новината за сватбата бе последвана от съдебно обвинение към принц Алберт от страна на американеца Робърт Ерингер в неизпълнение на договор. През 2002 престолонаследникът наел американеца за съветник по въпросите на разузнаването и му поставил за задача да изкорени „корупцията, прането на пари и организираната престъпност в Монако”. Попитан за коментар, дворецът отказал да отговори на въпросите. Междувременно става ясно, че принц Алберт е наел нов адвокат – Грегъри Крейг, който е бил съветник на Барак Обама по време на първата му година в Белия дом. В биографията на адвоката влизат и представляване на обвинения в убийството на Роналд Рейган Джон Хинкли младши, както и ръководство на защитата срещу импийчмънта на президента Бил Клинтън.

В крайна сметка идеята на „пир по време на чума” или „сватба по време на криза” може да се окаже не толкова лоша. Предстоящата сватба може да помогне за попълването на бюджета на Монако. Малкото княжество отбелязва 4% спад в туризма през 2009 г. В наскоро провело се проучване на лондонската компания Barclays Wealth, повече от половината от гражданите на Монако, които разполагат с над 1 млн. долара за инвестиране, очакват състоянието на икономиката да се влоши. Досега принцът успя да задържи стабилно своето собствено състояние в размер на 1 млрд. долара – главно в недвижима собственост в Монако (монархът притежава една четвърт от малкото княжество).

Независимо че монарсите предимно наследяват богатството си заедно с титлата, те също пострадаха от световната икономическа криза. Заплахата от загуба на суверенитета, слабото евро и продължаващото свиване на пазара за недвижими имоти свиха растежа и благоденствието на кралските семейства.

Дори Кралица Елизабет усети кризата. Годишното й възнаграждение от 12 млн. долара беше замразено в бюджета на новоизбрания британски парламент. В годишните отчети на кралските финанси Бъкингамският дворец съобщи, че разходите са намалени с повече от 3 млн. паунда.

„Кралското домакинство е загрижено за сложния икономически климат и прави всичко възможно да намали разходите си в сравнение с изминалата 2009 г.”, казва сър Алън Рейд, пазител на кралското портмоне. „Замразихме броя на персонала и преразглеждаме всяка позиция”.

Все пак обаче кралицата със сигурност няма нужда да се тревожи за състоянието си. Освен Бъкингамския дворец и кралските бижута (които принадлежат на народа), Нейно Величество притежава имущество в Англия и Шотландия, предмети на изкуството и колекция от пощенски марки, оценени на 450 млн. долара.

Именно тези активи й позволиха да остане незасегната от икономическите тревоги през изминалата година в страната й. Тя, както и девет други от 15-те най-богати благородници по света, посочени в списъка на списание Forbes, са запазили състоянието си същото, както и през изминалата година.

Общо богатството на благородниците по света е намаляло с 9%, или 10 млрд. долара, до 99 млрд. долара (което е с 32 млрд. долара под сумата от 2008 г.). Тазгодишният спад се дължи предимно на проблеми в ОАЕ – федерацията на седемте емирства, включително и Абу Даби и Дубай, все още не може да се съвземе от спада на пазара за недвижими имоти. Американската банка Merrill Lynch оцени дълга на ОАЕ общо на 184 млрд. долара и е изготвила строг погасителен план за връщане на сумата до 2013 г.

След тези новини не е изненада, че шейхът на Дубай Мохамед бин Рашид Ал Мактум се сблъска с най-лошото. Състоянието му не само се стопи със 7,5 млрд. долара през тази година, но и неговият Дубай Холдинг беше закрит, след като натрупа дългове от 12 млрд. долара. Това се случи, след като през изминалата година шейхът стана човекът с най-големи загуби в списъка на Forbes за 15-те най-богати височайши особи със загубата си от 6 млрд. долара.

Кралят на Тайланд – Бхумибол, остава най-богатият благородник за трета поредна година въпреки проблемите в страната си. Кралските активи се управляват от Тайландското кралско бюро, което се грижи както за активите на борсата, така и за недвижимата собственост на кралското семейство. Поне засега, благодарение на работата на Бюрото, богатството на тайландския крал Бхумибол остава незасегнато в размер на 30 млрд. долара.

Само още двама други управници са успели да увеличат състоянието си. Това са кралят на Саудитска Арабия Абдулах, благодарение на когото страната планира да постигне рекодните 4% растеж тази година. Неговото състояние е нарастнало с 1 млрд. долара до 18 млрд. долара и това го поставя в списъка на богатите монарси на третото място.

Очаква се Катар да се справи дори по-добре от Саудитска Арабия. За изминалата година икономиката на страната е постигнала растеж от 9,5% и се очаква да скочи с още 15% до края на 2010 г. В резултат състоянието на шейх Хамад бин Халифа Ал Тани е нарас нало с 400 млн. долара до 2,4 млрд. долара. Шейхът има намерение да спечели и надпреварата с останалите държави за домакинство на Световното първенство по футбол през 2022 г. – ако успее, това ще е първият път в историята на световния футбол, когато първенството ще се играе в Близкия Изток. Естествено с това в страната ще дойдат и милиони фенове, които със сигурност ще допринесат за развитието и растежа на Катар.

Видно е, че състоянито на монарсите също зависи от тяхната предвидливост и проницателност, както и при „обикновените” богаташи. Някои се справят по-успешно, други не чак толкова, но в крайна сметка става ясно, че дори и благородниците със синя кръв не са пощадени от световната финансова криза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:24 | 12.09.22 г.
fallback