fallback

Купата си остава италианска, независимо кой отбор е на финал

Независимо какво ще се случи на финала на 11 юли в Йоханесбург между Испания и Холандия, трофеят си остава италиански

13:45 | 09.07.10 г.

Това е първообразът на трофея на Световното първенство по футбол на FIFA - купата Жул Риме. Снимка: Flickr

Светът е футбол и в това няма спор, особено дни преди големия финал на Световното първенство по футбол в Южна Африка. Който и от двата отбора да спечели обаче, италианците имат пълното основание да считат купата, която ще вдигне победителят, за тяхна.

От 36 години насам победният трофей се изработва от семейната компания GDE Betroni Srl, намираща се в предградията на Милано. Фирмата е избрана да изработи и да поддържа трофея на FIFA след конкурс през 1972 г.

Betroni е избрана сред 53 претендента за дизайн и изработка на новите трофеи, първият от които е връчен на немския капитан Франц Бекенбауер на Световното първенство през 1974 в Западна Германия. Тогава немският отбор имаше повече късмет и се срещна с Холандия на финал, където победи с 2-1 и вдигна купата.

От FIFA са избрали модела, проектиран от артистичния директор на Betroni по това време Силвио Газанига. Направена в основата от два слоя малахит и с тегло от 6,18 кг, купата има в състава си 5 кг чисто злато и е висока 36 см. Трофеят имитира човешка фигура, която държи земното кълбо.

„Купата от 1972 г. е безценна“, казва Джорджо Лоса, собственик на GDE Betroni Srl, в телефонно интервю пред Bloomberg. “Ако разтопите златото, може да вземете около 150 хил. евро, но истинската стойност е много, много по-висока“.

Първият модел на купата, връчен за първи път на Световно първенство през 1930 г. на Унгария, а за последен – през 1970 г. на Бразилия, е носил името на президента на FIFA по това време Жул Риме. След като печели титлата три пъти, Бразилия решава да задържи купата, която изчезва от изложба в Рио де Жанейро през 1983 г.

FIFA заобикаля правилата, позволявайки на трикратния шампион да задържи купата. След изчезването й обаче новият модел, проектиран от Газанига, се предава на спечелилия отбор веднага след мача, а после се връща обратно на FIFA за съхранение в офиса на организацията в Цюрих.

Италианската компания прави златно копие за страната победител, а също и нанася корекции и почиства истинския трофей при нужда.

Компанията вече е направила копие за състезанието през 2014 г., в Бразилия, което ще бъде показано на финала на 11 юли тази година, казва Лоса.

GDE Betroni Srl е основана от дядото на Лоса през 1920 г., дава работа на 10 души и освен купата за Световното първенство по футбол, прави и трофеите за Шампионската лига и Европейската лига на FIFA, медалите за Международния олимпийски комитет, както и купи за университети и компании. Годишните приходи на компанията за 2010 г. са 2 млн. евро.

„Световната купа ни дава голяма част от вниманието на медиите, но ние не можем да изкараме пари от това, защото нямаме право да произвеждаме копия на трофея“, казва Лоса.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:33 | 02.09.22 г.
fallback