fallback

Кралските разходи на Острова орязани с 8% за 2010 г.

По-малко пътувания в чужбина ще помогнат на Кралицата да съкрати разходите за официалните си задължения до 38,2 млн. паунда

18:28 | 05.07.10 г.

Бъкингамският дворец оряза представителните си разходи с 8% (3,3 млн. паунда) до 38,2 млн. паунда в сравнение със сумата им от миналата година, съобщи кралският счетоводител пред британския вестник Guardian.

Годишното обявяване на разходите на кралското семейство обикновено е удобен повод за двореца да подчертае, че издръжката на Кралицата струва чаша мляко и парче хляб на поданиците, но официалните власти избягват такова сравнение. Вместо това тази година просто се уточнява, че общите разходи се равняват на 62 пенса на глава от населението.

За сравнение, през миналата година стойността на общите разходи бе 41,5 млн. паунда.

Досегашните оплаквания, че кралските дворци се разпадат заради липса на хора, които да ги поддържат, вече са в историята, а разходите за персонал продължават да намаляват.

Спестяванията идват и от съкращаване броя на международните визити на Кралицата, която вече е на 84 години, както и на съпруга й – принц Филип, на 90.

Според Бъкингамския дворец орязванията в бюджета обхващат намаления брой на чартърните полети, както и спестените от лизингови вноски пари от продадения през миналата година хеликоптер.

„Кралското семейство има ясна представа за сложния икономически климат и прави всичко възможно, за да намали цивилните си разходи с 2,5% в сравнение с 2009. Замразили сме броя на работните места и преразглеждаме всяка позиция“, казва сър Алън Рейд, пазител на портфейла на благородническата фамилия.

Голяма част от разходите на държавата за служебни задължения на Кралицата и нейното семейство се покриват от публични средства по силата на споразумение, датиращо от 18 век. Държавата поема задължението да обезпечава благородническото семейство в замяна на кралските имоти, които стават нейна собственост.

Както обикновено някои от най-интересните подробности за харчове се съдържат в отчета за пътните разходи, според които херцогът на Йорк принц Андрю запазва репутацията си на „Изминаващият мили по въздух Анди” - най-честият потребител на частни чартърни въздухоплавателни средства. Той пътува по света, за да упражнява функциите си на организатор на британската търговия.

Неговият чартърен полет до Москва през декември миналата година е на стойност 20 083 паунда, полетът до Панама и Мексико през февруари – 62 092 паунда, а пътуването между Бомбай, Делхи и Калкута през март е било на стойност 43 989 паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:07 | 10.09.22 г.
fallback