fallback

Вувузела скрепява руско-африканска дружба

Бяло злато и диаманти са използвани за направата на духовия инструмент за $20 хил., поръчан от руснак за негов бизнес партньор от Южна Африка

10:20 | 02.07.10 г.

Бяло злато и диаманти са използвани за направата на духовия инструмент за $20 хил., поръчан от руснак за негов бизнес партньор от Южна Африка

Руски бизнесмен стана собственик на вувузела, направена от бяло злато и диаманти, съобщи изданието Times Live. Инструментът е произведен от австрийския бижутер Клеменс Пойнтер, а цената му е 20 800 долара.

Името на купувача не се споменава.

Според бижутера руснакът купил вувузелата, за да я подари на свой бизнес партньор от Южна Африка на 11 юли, денят на финалния мач на Световното първенство по футбол - 2010.

В основата си скъпата вувузела е изработена от пластмаса, както всички останали музикални инструменти от този вид, които станаха особено популярни благодарение на феновете в Южна Африка. Звукът, който издава ювелирното произведение, не се отличава с нищо от този на останалите вувузели.

Именно вувузелите заместиха традиционните песни на феновете и станаха хит при поддържането на отборите на тазгодишното първенство. Специфичният монотонен звук придружава всеки мач на Световното първенство в Африка, независимо от исканията на отборите от Европа и Южна Америка вувузелите да се забранят, защото шумът им пречи при комуникацията на играчите на терена.

В началото на самото първенство традиционният за Африка музикален инструмент дори предизвикваше повече полемики отколкото самите мачове. Впоследствие вувузелите излязоха извън Африка и станаха популярни и в Европа. В чест на победата на Германия над Англия на осминафиналите с 4:1 на 27 юни Берлинският духов оркестър поздрави отбора с концерт в същия ден на площад в германската столица. По време на концерта духовите музиканти заменили инструментите си с вувузели в цвета на германския флаг и започнали да свирят на тях, припомня ДПА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
fallback