fallback

По време на рецесията богатите са станали още по-богати

В света вече има 10 млн. милионери, за последната година те са се увеличили със 17%

19:40 | 22.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

През последната година богатите са станали още по-богати, макар светът да е в доста тежка криза. Това показват данните от редовното проучване на Merrill Lynch и Capgemini за глобалното богатство.

Ръстът на фондовите борси през миналата година е спомогнал за увеличаване на милионерите със 17 на сто до 10 млн. души. Тяхното съвкупно богатство пък се е увеличило с близо 19 на сто до 39 трлн. долара, става ясно от данните.

През миналата година цените на акциите се вдигнаха с по около 50 на сто, а хедж фондовете заличиха голяма част от загубите, регистрирани през 2008 година. Като цяло пък, 2009 година бе белязана от значителни разходи на правителствата за насърчаване на икономиките на развитите страни.

„Вече виждаме някои значителни сигнали на възстановяване, а в някои области и пълно възстановяване на нивата на богатство и растеж от 2007 година“, смята Сали Кравчек от Bank of America.

Най-ускореният растеж е отчетен в Индия, Бразилия и Китай, които пък бяха сред най-силно засегнатите от пазарния срив през 2008 година. Богатството в Латинска Америка и Азиатско-тихоокеанския регион пък е достигнало рекордни стойности.

Милионерите в Азия са нараснали до 3 млн. души, като за пръв път се изравняват с европейските милионери. Общото богатство на богаташите в Азия обаче е нараснало с цели 31 на сто до 9,7 трлн долара и вече е повече от това на европейците, което се оценява на 9,5 трлн. долара.

В Северна Америка броят на милионерите е нараснал със 17 на сто, а богатството се е увеличило с 18 на сто до 10,7 трлн. долара.

За поредна година най-много милионери има в САЩ – 2,87 млн. души. Следват Япония с 1,65 млн. души, Германия с 861 хил. милионери и Китай с 477 хил. милионери. Най-гъсто са населени милионерите в Швейцария – по близо 35 на всеки 1000 възрастни.

Прогнозите за тази година са, че инвеститорите от Северна Америка и Европа ще увеличат вложенията си в Азия и развиващите се пазари. Причината е, че се очаква именно те да бъдат двигател на растежа, се казва в анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
fallback