Персоналът в австралийския ресторант "Уафу" е инструктиран да предупреждава гостите си, че ако не изядат всичко, което са поръчали, следващият път по-добре да потърсят друго място за хапване.
Собственичката на "Уафу" Йокако Ичикава дава и 30% отстъпка от цената на храната за онези, които успеят да изядат порциите си. Заведението й има места за 30 души, намира се в предградието на Сидни Сури Хилс, а самата Ичикава описва храната като „природосъобразна японска кухня“.
„Единствената ни цел е да допринесем за опазването на изчезващите природни ресурси в бъдеще. За това ни е нужна помощта на клиентите ни,“ казва собственичката и обяснява, че правилата на заведението са закачени на входната врата и са описани в менюто за всеки, който иска да се запознае с тях.
Основното изискване е изяждане на цялата храна, поднесена в чиниите, която е изцяло органична и не съдържа глутен, сухи вещества, захар и яйца. Готвачът, както и сервитьорите в ресторанта, съветва онези, които не са успели да изядат храната си, да изберат друго място за хапване следващия път.
Гостите трябва да изядат всичко в чинията си, с изключение на лимонените резенчета и гарнитурите за суши – маринованите корени на джинджифил и соевият сос уасаби.
„Моля, изяжте и зеленчуците от страни на чинията – те не са за декорация, а също са част от ястието. "Уафу" не е просто ресторант, това е място, което отразява философията на хранене на Йокако и стремежът й да промени вашия мироглед, “ пише в инструкциите в менюто.
Строгата политика на ресторанта "Уафу" се адмирира от едни и остро се критикува от други.
„Ние претендираме не само да сервираме храна и да храним тялото, но сме изцяло отдадени на идеята да намалим количеството на изхвърлената храна и да поемем отговорността си за опазване на околната среда и природните ресурси за в бъдеще,“ казва Йокако Ичикава, цитирана от Ройтерс.