fallback

Закуска за 36 хил. долара

„Богатата“ закуска всъщност е много лека и скромна – кроасан, кафе и малко ликьор

08:12 | 03.06.10 г. 2

Кадър от филма "Закуска при Тифани", който е вдъхновил идеята на Chambord

В столицата на Великобритания туристите отскоро могат да се отърват от спестяванията и командировъчните си за рекордно кратко време. За любителите на гурме удоволствията харчът едва ли ще е напразен, още повече щом разберат, че става дума за закуска на стойност 36 хил. долара. При това храната, която ще ви бъде поднесена, ще остане по английски лека за стомаха.

Закуската за милионери е изключително скромна на пръв поглед – кроасан, чаша кафе и малко ликьор, съобщава вестник Telegraph. Високата цена обаче се дължи на факта, че всяко едно от тези неща не е просто кулинарно произведение, а шедьовър на изкуството.

Така например кроасанът е ръчно приготвен и декориран с годни за консумация злато и диаманти. Течността в чашката за кафе е от индонезийския сорт „Копи Лувак“. Това е и най-скъпото кафе в света - в добива му участва малко полско животинче, а цената на чаша от ароматната напитка тръгва от 50 долара. 

Конфитюрът, който е поднесен в допълнение към кроасана, е направен също ръчно от червено френско грозде, отглеждано в Бар ле Дюк във френска Лотарингия.

Черешката на тази изискана закуска е ликьорът Chambord, направен от специален сорт черни малини. Ароматната напитка се поднася в инкрустирана със злато, перли и диаманти чаша. Уникалното стъклено бижу може да бъде закупено за 2,4 млн. долара, а новият му собственик ще отпива на малки глътки първокачествено шампанско Perrier Jouet Belle Epoque.

Производителите на тази доста разточителна дори за милиардерите и олигарсите закуска е приготвена от френската компания Chambord, а самата храна ще се предлага до премиерата в Лондон на пиесата по известния роман на Труман Капоти "Закуска в Тифани."

Пиесата ще бъде поставена на сцената на известния лондонски театър Royal Haymarket, а главната роля ще изпълнява актрисата Анна Фрийл. 33-годишната актриса ще изиграе Одри Хепбърн, която получи за тази роля "Оскар" през 1961 година.

Изисканата закуска може да поръчате във всеки хотел или ресторант в Лондон, който ще пусне заявка до офисите на Chambord или на официалния сайт на компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:41 | 03.09.22 г.
fallback