fallback

Извинение след скандал за подкуп в британското кралско семейство

Бившата съпруга на принц Андрю взела нагласен подкуп от журналист, за да го „вкара“ тайно при принца

11:35 | 02.06.10 г.

Бившата снаха на кралица Елизабет Втора Сара Фъргюсън съобщи, че растящите й дългове и "голяма глупост" са довели до това да падне в клопката на журналистите и да бъде заснета как иска крупна сума, за да осигури среща с принц Андрю, предадоха световните информационни агенции.

Тя обясни, че макар и самата да има много дългове, е поискала сумата, за да помогне на приятел, но отказа да посочи името. Стъпката е направила, след като са й казали, че човекът може да инвестира в детските й книги, видеофилми и други проекти, както и да й помогне да се справи с "много сериозен финансов дълг".

Сара Фъргюсън не посочи колко пари дължи, но каза, че обмисля дали да не подаде документи за банкрут. Тя не потвърди, но и не отрече, че съгласно споразумението за развода получава 20 хил. британски лири годишно. Херцогинята напомни, че не може да обсъжда въпроса, защото е подписала споразумение за конфиденциалност. Тя обаче намекна, че е приела по-малка сума, отколкото е можела да извоюва, защото е искала да остане в добри отношения с кралица Елизабет.

Запитана от Опра Уинфри защо при нейното положение просто не е поискала помощ от бившия си съпруг или от кралицата, Сара Фъргюсън отговори, че е разведена и никога не би си помислила подобно нещо.

Компрометиращият запис беше пуснат на уебсайта на лондонския вестник News of the world на 23 май. Той показва как херцогинята иска 40 хил. щатски долара в брой и 500 хил. британски лири с банков превод за услугата да представи репортер под прикритие на принца. Номерът на вестника постави херцогинята в много неловко положение. Тя направи специално изявление, в което се извини за "сериозния пропуск в преценките си".

Сара Фъргюсън и принц Андрю сключиха брак през 1986 г., а се разведоха през 1996 г. Те имат две дъщери. Принц Андрю е вторият син на кралица Елизабет Втора и четвърти за наследяването на трона. Той е специален представител на Великобритания за международна търговия и инвестиции.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:51 | 12.09.22 г.
fallback