fallback

Рекордни суми на търг за латиноамериканско изкуство

Интересът към мексиканските произведения е голям заради забраната на страната за износ на културното наследство

16:12 | 28.05.10 г. 1

Портретът на Фрида Кало "Рамката"

Миниатюрен портрет на предиспански воин, рисуван от мексиканската художничка Фрида Кало, бе продаден за най-висока сума на търг на аукционна къща Christie's за произведения на латиноамериканското изкуство, предаде Ройтерс.

Картината Survivor (Оцелял) с размери 10 на 15 см надмина всички очаквания на аукционерите. Портретът, рисуван от Кало през 1938 г., бе продаден за 1,18 млн. долара при предварителна оценка между 100 и 150 хил. долара.

За картина на друг мексикански художник, „The city” (Градът) на Хосе Клементе Ороско, бе платена рекордната за негова творба сума от 1,14 млн. долара.

Към произведенията на Кало и Ороско има интерес на пазара, тъй като се предлагат рядко заради забраната на Мексико за износ на културно наследство.

Творбата на колумбийския художник Фернандо Ботеро Жена на кон също бе продадена на цена над един милион долара. Точната сума е 1,05 млн. долара при предварителна оценка между 800 хил. и 1,2 млн. долара.

На организирания в Ню Йорк търг на Christie's са продадени творби на обща стойност 16,8 млн. долара. Това е най-високата сума за произведения на латиноамериканското изкуство през последните две години.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:11 | 10.09.22 г.
fallback