fallback

Бирата има два пъти повече антиоксиданти от бялото вино

Умерената консумация на бира помага на организма да обезвреди токсините в тялото

16:13 | 27.05.10 г.

Разпространените на българския пазар бири имат аналогично количество антиоксиданти с произведените в Германия, Италия и САЩ, сочат данни от изследване, извършено през месец май от независимата лаборатория Център по биология на храните, съобщи ръководителят на центъра Сергей Иванов.

Анализите включват определяне на тоталния антиоксидантен капацитет на бирата (ТАК), съгласно стандартизирани, международно възприети процедури. Според Сергей Иванов ТАК е експериментално измерван количествен показател, изразяващ способността на всеки биологичен обект, включително храните и напитките, да обезврежда токсичните свободни радикали.

„Получените резултати не са изненада за специалистите. Според публикации в различни научни издания при еквивалентно алкохолно съдържание бирата съдържа над два пъти повече антиоксиданти от бялото вино. Това позволява на потребителите да набавят необходимите антиоксиданти чрез консумация на умерени количества бира.” коментира Ивана Радомирова, главен секретар на Съюза на пивоварите.

Естествените антиоксиданти се съдържат в плодовете, зеленчуците и зърнените храни. Има ги и в бирата, където идват от ечемика, преработен в малц, и от хмела – суровините, от които се вари пивото.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:01 | 28.08.22 г.
fallback