fallback

Esimit Europa – символът на обединена Европа

Проектът включва не само построяване на ветрохода, но и обединяването на Европейския съюз около идеята за подкрепа на каузата

10:45 | 25.05.10 г.

На 10 юни тази година в Кан ще бъде световната премиера на новата ветроходна яхта Esimit Europa 2. По време на специална церемония плавателният съд ще бъде тържествено кръстен.

30-метрова яхта е създадена с подкрепата на президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и редица институции и органи на Европейския съюз. Именно тя ще представлява страните на Европа в най-престижните регати, които се провеждат по света. Esimit Europa 2 въплъщава идеята за мир без граници и единството на нациите.

За значимостта на проекта свидетелства и подбраният екипаж от именити мореплаватели, както и подкрепата на Движението за околната среда European Energy, което работи за подобряване на качеството на живот в Европа. „С една от най-величествените лодки в света, както и със звездният ни екипаж, който включва участници в Олимпийски игри и световни шампиони, имаме намерение да спечелим най-престижните състезания по мореплаване“, казва Игор Симчич, проджект мениджър на изграждането на Esimit Europa 2 пред изданието automobi.info.

„Стремежът ни е тази лодка да обедини европейските нации и да предизвика диалог, сплотяване и усещане за единност. В същото време този съд ще играе ролята на посланик на организацията European Energy, с основната си цел да мотивира хората да обърнат внимание на околната среда.“

Според ръководителят на проекта за „ветрохода на нациите“ плаването не е просто състезание. Вместо това то може да се разглежда като възможност всяка страна, континент да се обедини и да се пребори за по-добро бъдеще.

През 1995г., с помощта на кметовете на словенския град Нова Горица, където Игор живее, и на италианския Горизиа, където работи, той основава международния проект Esimit Gorizia & Nova Gorica. Още в самото начало идеята на създателя на проекта е лодката да символизира приятелството между народите, което се разпростира извън границите на страните и постепенно се разпростира върху цяла Европа.

През 2002г. ветроходът става готов, а Европарламентът обявява подкрепата си за проекта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:58 | 29.08.22 г.
fallback