fallback

Манчестър Юнайтед обмисля отново да се качи на борсата

Ако клубът бъде листнат в Хонконг, пазарната му оценка може да достигне 2,76 млрд. долара

12:36 | 13.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Феновете на Манчестър водят война срещу настоящите собственици - фамилия Глейзър, защото са недоволни от управлението. Снимка: Ройтерс

Американските собственици на Манчестър Юнайтед обмислят да листнат британския футболен клуб на борсата в Хонконг, пише Sunday Times, цитиран от Ройтерс.

Фамилията Глейзър, която свали клуба от борсата през 2005 г., след като го придоби срещу 790 млн. паунда (1,3 млрд. долара), има желание да се завърне на публичния пазар, пише изданието, позовавайки се на източници, близки до клуба.

Банкери са на мнение, че пазарна оценка на футболния клуб от 1,7 млрд. паунда (2,76 млрд. долара) е постижима цел, ако Манчестър бъде листнат в Хонконг. Това изглежда логично решение, тъй като клубът има много привърженици в Азия и акциите му вероятно ще получат по-добра цена там, отколкото на борсата в Лондон.

През последните няколко месеца семейство Глейзър на няколко пъти отричаха слуховете за продажба на клуба. Най-често спекулациите са за интерес от страна на катарски инвеститори. Последната такава информация се появи по-рано през годината, след като Манчестър Юнайтед публикува впечатляващи финансови резултати. Клубът е отчел ръст на приходите от 8% за последните шест месеца на 2010 г. до 156 млн. лири. 

Според източниците на Sunday Times разговорите за листване на клуба са още в начална фаза и Глейзър първо ще преценят колко успешно е било предстоящото листване на Prada, което се очаква да даде на модната къща пазарна оценка от между 11,4 и 14,6 млрд. долара, преди да решат дали да продължат с изпълнението на плана си. Освен Prada азиатската борса привлече и Glencore и Samsonite.

Манчестър беше първият клуб, който пусна акции на фондовия пазар във Великобритания - през 1991 г. След това по пътя му тръгнаха почти всички топ клубове от Висшата лига - Тотнъм, Челси, Нюкасъл, Съндърланд, Арсенал, Астън Вила и др. И докато собствениците стъпиха на фондовия пазар, за да си осигурят пари - за нов стадион или за играчи, феновете приеха въпроса на живот и смърт. Те се тълпяха да купуват акции и да следят как се представят любимците им на Лондонската фондова борса, алтернативния инвестиционен пазар (AIM) или на частната фондова борса (OFEX). Dow Jones дори създаде специален индекс - StoxxEurope Football, който днес обхваща 24 европейски клуба, но носи само песимизъм. Цената на акциите е твърде зависима от чисто спортните успехи.

Само за няколко години стана ясно, че книжата са силно надценени, а печалба от тях не може да има. От 26-те британски клуба, излезли на фондовия пазар през 90-те, днес се търгуват само четири – Уотфорд, Тотнъм, Милуол и Селтик. Арсенал играе на частната OFEX. От появата на борсата книжата са загубили от стойността си няколко пъти. Акциите на Селтик например бяха листвани на Лондонската фондова борса през септември 1995 г. по 2,80 паунда, а днес са само по 0,50 паунда. Когато Манчестър беше листнат през юни 1991 г., цената му беше 3,85 паунда за акция. През 1996 г. стойността е под 0,40 паунда. През 2004 г. успя да върне позициите си и се търгуваше по 3 паунда. През юни 2005 г. обаче новият собственик, американският милиардер Малкълм Глейзър, го изтегли от борсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:26 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Style виж още