fallback

Обединение Магистрала Трейс с най-ниска предложена цена за Тракия*

Тъй като офертата е с над 30% по-ниска от средната цена на останалите, ще бъде искана обосновка, от която ще зависи дали тя ще бъде включена в класирането

12:30 | 05.02.10 г.

Обединение Магистрала Трейс предложи най-ниска цена за изпълнение на Лот 2 от магистрала Тракия. Подадената оферта е 137 868 000 лв. с ДДС. Това стана ясно при днешното отваряне на предложенията в конкурса в сградата на Агенция Пътна инфраструктура.

При обявяването на критериите за оценка беше обявено, че цената ще има решаващо значение за определянето на победител. За исканата от Трейс цена обаче ще се иска обосновка.

„Тъй като офертата на Трейс е с над 30% по-ниска от средната цена на останалите, ще бъде искана обосновка, от която ще зависи дали тя ще бъде включена в класирането“, обясниха от тръжната комисия.

Останалите оферти на участниците в конкурса, които отговарят на условията, са:

- 247 608 078 лв. с ДДС – оферта на гръцката Терна; - 292 177 350 лв. с ДДС – оферта на гръцката Актор; - 373 641 762 лв. с ДДС – оферта на Алпине-Холдинг Пътища.

Отпадат офертите на:

- турската компания Доуш; - австрийската Щрабаг; - обединение Български автомагистрали (Главболгарстрой, Автомагистрали – Черно море, ИСА 2000 ЕООД и Пътстрой 92 АД; с подизпълнители Бауер България, Интегрирани пътни системи АД, Пътища Пловдив АД); - Конструктор Тракия (регистрираното в Сърбия Конструктор Инженеринг и българската Пътни строежи Пловдив АД).

Офертите на тези кандидати са анулирани. Участниците, които не са допуснати, не отговарят на изискванията на възложителя, уточниха от тръжната комисия, но казаха, че законът не им дава право да коментират конкретните причини за отстраняването им.

Представителят на Главболгарстрой опроверга информацията за тяхната ценова оферта, циркулираща в интернет в последните дни, като заяви, че не е толкова ниска.

В ролята си на наблюдател на процедурата по отварянето на офертите присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевенлиев.

„Днес ние не решаваме кой е победител, а отваряме едни ценови предложения. Има процедура, която трябва да спазим и цяла Европа ще ни следи“, заяви Плевнелиев след отварянето на офертите.

Министърът уточни, че апликационната форма към ЕС за финансиране на Лот 2 е изпратена към програмата JASPERS, където се обработва и в началото на март ще бъде пратена в ЕК. Водят се разговори и с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за финансиране и на 3 май, заедно с първата копка да бъде даден и аванс на строителя.

В момента се движим с един месец преди графика, сподели Плевенлиев.

МРРБ е бюджетирало по 3 млн. евро на линеен километър за строителството на магистрала Тракия. За сравнение, офертата на Трейс е при цена от 2,2 млн. евро с ДДС.

Цената на магистрала Люлин е 7,5 млн. евро на км и вероятно ще бъде надхвърлена, уточни Плевенлиев. 

Гръцката магистрала, успоредна на Тракия, но хълмиста в някои си части и подобна на Люлин като трудност, се изгражда при 6,5 млн. евро на километър.

„Прехвалените хърватски магистрали са изградени при цена от 6 до 8 млн. евро на км“, каза още Плевнелиев. По думите му „в Бавария няма цена на магистрала под 9 млн. евро/км“. 

Министърът беше категоричен, че договорът не позволява увеличаване на цената.

„Виждаме оферта, която е била правена пет пъти за различни кандидатствания, която вероятно е изпилена откъм маржове. Освен това офертата е на фирма, която е правила Лот 1 на магистралата и която е от Стара Загора“, каза Плевнелиев. Според присъстващите експерти цената при Лот 1 е била 2,6 млн. евро/км. 

„За първи път имаме три пъти разлика между най-ниска и най-висока предложена цена“, каза още министърът. 

Според него в останалите оферти е калкулиран огромният риск от забавяне на строителството, което, ако се случи, ще бъде съпроводено с големи неустойки.

*Актуализирано към 13:45

Коментирай!

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Холдинг Пътища АД /в несъстоятелност/(6H2)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:02 | 09.09.22 г.
fallback