fallback

Стоян Николов: Очаквам връщане на част от свободните финанси на населението на БФБ

Според управителя на Първа финансова брокерска къща българската борса е запазила известна корелация със световните финансови пазари

16:55 | 07.06.19 г. 9

През изминалия един месец станахме свидетели на големи флуктуации на българския капиталов пазар, които в по-голямата си част са резултат на оповестяване на отчетите на дружествата за първото тримесечие на 2019 г., но в голяма степен бяха предизвикани и от драматичното спадане на ликвидността.

И през този месец активността на институционалните инвеститори остана относително слаба, като пазарните нива се определяха в резултат на малки по обем сделки, иницирани основно от ритейл инвеститори. Въпреки преобладаващите добри и в някой случай над очакванията резултати, липсата на ликвидност оказа негативно въздействие върхо общите пазарни нива, а сентиментът сред по-дребните играчи на борсата лесно се променяше от положителен в негативен и обратното. Всички тези елементи на борсата нагнетиха известно недоверие сред по-дългосрочните инвеститори и станахме свидетели на натиск дори и върху дружества, които са доказани с добри резултати, дивидентна политика, корпоративно управление и връзка с инвеститорите. 

През втората половина на май започна активното оповестяване на покани за годишните общи събрания, като логично фокусът на всички инвеститори беше върху предложените за гласуване дивиденти. За поредна година публичните дружества, които предлагат възвръщаемост на акционерите си под формата на дивидентни плащания, надскачат многократно дохода от лихви по депозитите, въпреки че има известна тенденция към спад на дивидентната доходност и дори липсата на дивидент за 2018 г. при някой дружества, които традиционно са раздавали дивиденти през последните години. Тази тенденция е леко притеснителна на фона на ниските банкови лихви по кредитите, лесния достъп до финансиране на бизнес проектите и обезсмислянето на реинвестиране/задържане на собствената печалба, което пък силно демотивира инвеститорите.

Въпреки отсъствието на значителен брой чуждестрани инвеститори на БФБ  българската борса запази известна корелация със световните финансови пазари и турболенциите на капиталовите пазари по света създаваше известни притеснения и у нас, но след натиска на основния индекс SOFIX до дъната около 560 пункта в средата на миналия месец, индексът възстанови в края на май и достигна 582 пункта. От гледна точка на техническия анализ е видно, че след преминаването над 50 дневната и 100 дневна средна имаме нива на подкрепа около 575, които за изминалата една седмица очертават ясно ниво на подкрепа и е възможен тест на горе с таргет 200 дневната средна около 590 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:49 | 12.09.22 г.
fallback