fallback

SOFIX изтри 0,5% в първия борсов ден от седмицата

Оборотът на регулиран пазар доближи 1 млн. лв.

18:16 | 05.02.18 г.

Индексите на Българската фондова борса (БФБ – София) започват седмицата предимно с понижения, като основният индекс SOFIX изтри 0,5% от стойността си.

Индексът на 15-те най-ликвидни компании се понижи до 716,12 пункта след ръста от 1,1% в петък, който изкачи индекса до 719,7 пункта. Въпреки волатилността от началото на годината анализаторите са оптимистични за движението на основния индекс на БФБ.

„На базата на фундамента смятам, че SOFIX може да достигне евентуално над 815 пункта в края на годината, разбира се, ако макроикономическият цикъл на фондовите пазари се запази“, коментира Тихомир Каунджиев, портфолио мениджър в Карол Капитал Мениджмънт, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Портфолио мениджърът изрази опасение, че са налични свръхпрекупени западноевропейски и американски пазари, които могат да повлекат обща тенденция в колективна фаза на цикъла.

„Но като цяло според мен компаниите, които са в Източна Европа, все още са силно подценени. Смея да твърдя, че банките в нашия регион са едни от най-евтините. Банките в България също са с най-ниски котировки спрямо фундамента, примерно спрямо счетоводната стойност на банковите акции“, обясни финансистът.

В понеделник акция от банковия сектор беше най-губещата, след като книжата на Централна кооперативна банка поевтиняха с 2,8% до 2,09 лв. за брой. На второ място е Софарма със спад от 2,2% до 6,55 лв., следвана от ЧЕЗ Разпределение България също с понижение от 2,2%.

Най-печелившата компания е Холдинг Света София, след като книжата й увеличиха цената си с 9,6% до 3,64 лв. Дружеството е лидер и по оборот с 363 хил. лв. Втората позиция по ръст в цената е за БФБ-София с повишение от 1,7% до 6 лв. и на трето място е М+С Хидравлик с ръст от 0,6% до 8,1 лв. 

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 951,2 хил. лв. след 273 сделки. Сред най-търгуваните дружества след Холдинг Света София се нареждат още Химимпорт с 344,5 хил. лв. и Софарма с 36,4 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
fallback