fallback

Печалбата на ФНИБ нараства 3,5 пъти през Q4 след преоценки на имоти

Очакванията за следващото тримесечие са общо приходите да намалеят значително поради липсата на нови продажби и преоценки на имоти

18:22 | 31.01.18 г.

През четвъртото тримесечие на 2017 г. Фонд за недвижими имоти АД (ФНИБ) реализира печалба в размер на 2,998 млн. лв., като основен принос за отчетения резултат са отразените нетни положителни приходи от преоценки на имоти, показва отчетът на дружеството.

От друга страна отражението върху крайния счетоводен резултат от реализираните сделки по покупка и продажба на имоти е минимално, защото в техните балансови стойности вече са отразени съответните пазарни цени. През следващите отчетни периоди при липсата на нови преоценки на имоти се очаква печалбата на дружеството да спадне до средните стойности от предходните тримесечия.

През последното тримесечие отчетените приходи са в размер на 10,6 млн. лв., което е увеличение от 5,6 пъти спрямо предходното тримесечие. Основната причина за това увеличение имат отчетените продажби на имоти в столичния квартал "Младост" 4 и начислените нетни приходи от преоценки на имоти, извършени в края на годината. Дружеството приключва 2017 г. с общи приходи в размер на 15,2 млн. лв.

През изминалото тримесечие с най-голям дял от 62,4% са приходите от продажба на имоти, които са на обща стойност 6,6 млн. лв. В тази статия са записани продажбата на два от регулираните имоти в "Младост" 4, предварителни сделки за които бяха подписани още в края на предходната година. На следващо място са приходите от статията „Други приходи“, където в размер на 2,4 млн. лв. е записан нетният резултат от преоценките на имоти в края на годината. Това действие е еднократно и в следващия отчет то няма да има запис.

Приходите от наеми, които през предходните отчетни периоди бяха основните приходи, през разглежданото тримесечие се нареждат на трето място с дял от 14,9%. Техният размер достига 1,6 млн. лв., което е увеличение от 0,38% спрямо предходното тримесечие. Отчетеното нарастване се дължи изцяло на новите наеми от офис сградата на "Камбаните", и по-специално приходи от допълнително отдаденото помещение на Коника Минолта.

Очакванията за следващото тримесечие са общо приходите да намалеят значително поради липсата на нови продажби и преоценки на имоти, но да нараснат приходите от наем на имоти.

През изминалото тримесечие общите разходи на ФНИБ се увеличават над 9 пъти и в края на тримесечието достигат до 7,6 млн. лв., в основата на което увеличение стои изписаните себестойности на продадените през периода имоти. Дейността на дружеството през четвъртото тримесечие на 2017 г. беше насочена най-вече в управлението на проектите, генериращи приходи за дружеството, покупката и продажбата на имоти. Допълнително влияние върху резултатите на дружеството оказаха и отчетените нетни приходи от годишната преоценка на имотите.

През изминалото тримесечие се наблюдава съществена промяна в структурата на портфейла на дружеството. Основните събития, оказали въздействие, са покупката на правото на строеж на офис сграда в София Тех Парк и окончателната продажба на част от имотите в "Младост" 4 в гр. София. В резултат от тези действия в края на 2017г. съществено нараства делът на бизнес имотите, а намаляват дяловете на инвестиционните имоти и паричните средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:41 | 11.09.22 г.
fallback