fallback

Индексите на БФБ записаха поредна губеща сесия

Въпросът в момента е дали има признаци на паника на БФБ преди предстоящото ребалансиране

18:07 | 30.08.17 г.

Индексите на Българската фондова борса (БФБ – София) остават на червена територия, а инвестиционната общност анализира дали предстоящото ребалансиране на индексите стои зад това.

Основният индекс SOFIX изтри 0,65% от стойността си в сряда, понижавайки се до 706,54 пункта. По-широкият BGBX40 отписа 0,55% до 134,82 пункта. Секторният BGREIT записа по-лек спад – от 0,05% до 116,26 пункта, а равнопретегленият BGTR30 се понижи с 0,64% до 553,90 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 1,786 млн. лв. след 372 сделки.

Старши брокерът в инвестиционния посредник „София Интернешънъл Секюритис“ Галина Зайцева вижда в търговията през последните дни признаци на паника заради предстоящото ребалансиране на SOFIX и промените за Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, които могат да последват от това.

„Очакваме да има движения надолу и след ребалансирането, но ние сме свидетели на тях и в момента“, коментира Зайцева. Тя обаче открои и друг характерен белег на търговскиите сесии напоследък – разпродават се позиции, които не се влияят от предстоящото събитие. Според нея това може да се дължи на продажбите на големи инвеститори, решили да приберат печалба.

„Обяснение за случващото се може да намерим и по-късно“, коментира още тя, добавяйки че в момента няма ясни сигнали какво стои зад обрата на борсата след силните летни месеци.

Според нейната прогноза М+С Хидравлик и Алкомет попадат в списъка с потенциалните излизащи, както и Индустриален капитал холдинг – също в черния списък. Сирма и Индустриален холдинг България пък ще заемат две от местата в новия състав на SOFIX.

Най-печелившата компания в сряда е „Трейс Груп Холд“ с ръст в цената от 2,8% до 4,75 лв. На второ място е Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД с повишение от 2,3% до 15,85 лв. На трета позиция е КРЗ Одесос с 2,2% ръст.  Сред губещите са „Арома“, Агрия Груп Холдинг и Алкомет.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:42 | 13.09.22 г.
fallback