fallback

SOFIX записа първи ръст за седмицата в последната борсова сесия

Само четири дружества от SOFIX повишиха цената на акциите си през седмицата, а оборотът беше подкрепен от няколко пакетни сделки на Еврохолд

18:18 | 12.05.17 г.

Индексът на най-ликвидните компании SOFIX записа първи ръст в последната сесия от по-кратката борсова седмица.

За четири сесии той понижи стойността си три пъти, а днес отчете лек ръст от 0,1%. След известно колебание по време на търговията индексът приключи на ниво от 654,97 пункта. Равносметката за седмицата обаче е спад с 0,8%.

По-широкият BGBX40 се повиши с 0,46% до 130,11 пункта, секторният BGREIT нарасна с 0,43% до 110,36 пункта, а равнопретегленият BGTR30 отчете ръст от 0,11% до 514,97 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 2,6 млн. лв., формиран почти изцяло от няколко пакетни сделки с акции на Еврохолд, чиито оборот възлезе на 2,3 млн. лв. Акциите на дружеството обаче поевтиняха с 6,9% до 0,84 лв.

Компанията публикува консолидирания си отчет за 2016 г., в който се вижда, че приключва годината с печалба от 8,5 млн. лв. в сравнение със загубата от над 64 млн. лв. година по-рано. Консолидираната загуба на Еврохолд през 2015 г. се дължеше на начислените през периода допълнителни технически резерви на застрахователната група в размер на 122 млн. лв.

През последната една седмица най-печелившата компания от SOFIX е Химимпорт с ръст от 3,7%, следвана от Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ с 1,55% и Стара планина холд с 1,1%.

Като прибавим към тях Адванс Терафонд АДСИЦ (с ръст от 0,9%), четирите дружества от SOFIX са единствените с ръст в цената на акциите за седмицата. М+С Хидравлик АД остана без промяна в цената на книжата, а останалите 10 компании от индекса са на червена територия.

Лидер по оборот през седмицата след няколко пакетни сделки е и най-губещата компания за този период - Еврохолд България АД с 4,5 млн. лв. Следват Химимпорт и ТБ Централна кооперативна банка АД съответно с 420,3 хил. лв. и 218,6 хил. лв.

Новината от седмицата е насочена към повишаването на прозрачността на пазара. Централен депозитар обяви, че ще прави ежедневна статистика за свободно търгуемите акции. Статистиката съдържа данни за размера на емитента, емисията, броя на регистрираните финансови инструменти от тази емисия, фрий флоута и броя на акционерите.

От тази информация излязоха и интересни данни, обрисуващи една не толкова позитивна картина на БФБ – София. Активните инвеститори на родния капиталов пазар оредяват от стотици хиляди (и дори милиони) по времето на масовата приватизация, до по 4 000 при IPO-тата от бума през 2007 г. и едва около 300 в публичните предлагания от последните години. При всеки нов цикъл намаленията на активните участници са в пъти.

Стъпка към подобряването на тази ситуация е предстоящото следващата седмица роудшоу, което ще се проведе на 18 май в Лондон. БФБ ще представи 11 български компании пред 70 инвеститори с цел поставяне на техните инвестиционни радари на възможностите, които предлага българският капиталов пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
fallback