fallback

Облигациите на Енерго-Про ще се търгуват на БФБ-София

Емисията на дружеството, което управлява енергийната мрежа на Североизточна България, беше издадена през ноември 2016 г.

16:00 | 04.05.17 г.

Комисията за финансов надзор (КФН) и Българската фондова борса (БФБ) са одобрили проспекта на облигацията на Енерго-Про. Така от 5 май емисията ще бъде листната на борсата, съобщиха от енергийното дружество.

Чешката компания, която управлява енергийната мрежа в Североизточна България, издаде седемгодшна емисия през ноември 2016 г. Общата ѝ стойност е 130 млн. евро с годишен лихвен процент от 3,5 на сто.

От компанията поясняват, че част от набраните средства от издаването на облигациите са използвани за погасяване на остатъчен дълг по мостово финансиране, предоставено от Банка ДСК през юни 2016 г.

Останалите средства ще бъдат използвани за финансиране на капиталовата инвестиционна програма в разпределителната мрежа за периода 2016 г. - 2023 г., включително за закупуване на енергийна инфраструктура и оборудване, реконструкция и нови инвестиции в страната.

Средства, които не са били изразходвани за тези цели, биха могли да бъдат вложени в други енергийни активи в България, Грузия, Турция и Румъния, според проспекта на емисията. 

Инвеститорите в облигациите на Енерго-Про са международни и местни финансови институции, търговски банки, пенсионни фондове и асет-мениджъри. Емисията е обезпечена с особен залог върху безналични акции от капитала на дъщерните дружества на компанията.

Половината от емисията беше пласирана от водещия мениджър Балканска Консултантска Компания ИП в страни от Централна и Източна Европа, а останалата половина - в България, допълват още от Енерго-Про.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
fallback