fallback

БФБ реагира с понижения на оставката на кабинета

Навлизаме в период, в който и дребните и по-големите инвеститори ще се чудят как да действат и търгуват, коментира Галина Зайцева

18:27 | 16.11.16 г.

Индексите на Българската фондова борса (БФБ – София) посрещнаха политическите събития в страната на червена територия, а търговската сесия не привлече вниманието с особено интересни сделки.

Индексът на най-ликвидните компании SOFIX се понижи с 0,75% до 534,48 пункта, по-широкият BGBX40 изтри 0,39% от стойността си до 101,60 пункта. Секторният BGREIT отписа 0,33% до 103,27 пункта, а равнопретегленият BGTR30 отчете спад от 0,31% до 422,54 пункта.

„Политическият вакуум и резултатите от изборите, които доведоха до оставки, незабавно бяха отразени от пазара“, коментира пред Investor.bg старши брокерът в инвестиционния посредник „София Интернешънъл Секюритис“ (СИС) Галина Зайцева.

По думите й и в трите борсови сесии тази седмица ясно се вижда, че навлизаме в период, в който и дребните, и по-големите инвеститори ще се чудят как да действат и търгуват и „за пореден път ще намерят отговор в бездействието“.

„Ставаме свидетели на инвеститорско безразличие, придружено от липса на решение да купуваме или продаваме“, обясни Зайцева. Според нея най-вече това проличава по резкия спад в броя на сключените  сделки.

Днес бяха сключени 214 сделки, а оборотът на регулиран пазар достигна 1,35 млн. лв.

„Изтъргуваните обеми също са ниски на фона на случващото се през последните 2 месеца, когато свикнахме да виждаме доста по-големи цифри в повечето борсови сегменти“, коментира още брокерът на СИС.

Според Зайцева независимо от факта, че се надявахме на инвеститорски оптимизъм преди седмица, за съжаление точно оптимизъм липсва през последните дни.

„И в днешната сесия прави впечатление, че над половината от оборота е формиран основно от сделките на борсово търгувания фонд БТФ EXPAT BULGARIA SOFIX UCITS ETF (BGX) и Индустриален капитал холдинг АД“, отбеляза тя.

„С най-голяма промяна в цената надолу завърши сесията днес Холдинг Варна АД, регистрирайки спад от 7 процента и половина. С изтъргуван обем от 104 акции днешният печеливш е самата фондова борса, като акциите на дружеството отбелязват покачване от близо 6%. Това е най-висока регистрирана цена от края на август 2015 г.“, посочи още Зайцева.

От индекса SOFIX най-печелившата компания за деня е Албена АД с ръст от 5,63%. На второ място е Неохим АД, след като акциите на дружеството поскъпнаха с 2%. На трета позиция е Химимпорт АД с повишение в цената от 0,55%.

Лидер по оборот е Индустриален Капитал Холдинг АД с 554,9 хил. лв., а на второ място е борсово търгуваният фонд с 294,7 хил. лв. Трети е Холдинг Варна АД със 157,7 хил. лв.

Варненското дружество е и най-губещото за деня, като акциите му поевтиняха със 7,6%. Втората компания с най-голям дневен спад в цената е Стара планина Холд с понижение от 2,9%, а на трето място е най-търгуваното дружество за деня Индустриален Капитал Холдинг, чиито книжа обаче поевтиняха с 2,1%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
fallback