fallback

Иван Такев: Приходите на БФБ растат, но ликвидността остава много ниска

Нетният финансов резултат за периода, приключващ на 30 септември, е загуба от 59 хил. лв.

11:41 | 01.11.16 г. 1

Ръстът на приходите на Българската фондова борса (БФБ) за третото тримесечие на годината е в рамките на над една трета спрямо второто и 20% спрямо първото. В сравнение с последното тримесечие на 2015 ръстът е двоен. Това заяви изпълнителният директор на БФБ Иван Такев, представяйки отчета на БФБ в ефира на "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. 

"Все пак точката на равновесие е много далече все още поради високите фиксирани разходи за опериране на борсата", каза Такев по повод записаната загуба.

Според него отчетът не е имал особено отражение на инвеститорските настроения, тъй като тя е все още малка с пазарна капитализация от 15 млн лв. Все пак за този си размер тя се търгува сравнително активно, допълни той.

По думите му от доста време отчетите на борсата са доста еднообразни. Основното нещо, което ги различава, са приходите, които борсата реализира от сключените на нея сделки.

Към тримесечието общият размер на приходите на компанията спада леко с 80 хил. спрямо същия период на миналата година, като отново това намаление се дължи на спад в приходите от комисиони вследствие на слабата търговия през първите две тримесечия.

„Последното тримесечие беше сравнително по-добро, като обемите на търговията надхвърлиха обичайните нива за третото тримесечие от годината“, заяви Такев.

По думите му този летен сезон БФБ отбелязва увеличение и спрямо същия период на миналата година, и спрямо първите две тримесечия на тази. 

Независимо от това ликвидността на борсата остава на много ниски нива и това не е достатъчно да доведе БФБ до статут на печеливша компания.

Нетният финансов резултат за периода, приключващ на 30 септември, е загуба от 59 хил. лв., при това след като се отчете еднократният ефект на сделката с прехвърляне на недвижим имот на Централен депозитар, отбеляза изпълнителният директор на борсовия оператор.

БФБ представи резултатите си за третото тримесечие и за първите девет месеца от годината на уебинар, насочен към инвеститори и потенциално заинтересовани лица.

„Опитваме се да пренесем този начин на предоставяне на информация на останалите публични компании, защото считаме, че обясняването на финансовите резултати и текущите проекти на всяка една компания са основен елемент на нейната публичност“, категоричен бе Такев.

Той определи представянето на БФБ от началото на годината до края на септември като смесено, като се забелязва тенденция на ръст, започнал в последните дни на септември.

„Това до известна степен ни вдъхва доза оптимизъм“, заяви Такев, като в същото време подчерта, че ръстовете трябва да бъдат устойчиви, а не бързи.

Изпълнителният директор коментира и волатилността на търговия на БФБ.

„Нещата много варират от ден за ден. Ако един ден имаме апатична търговия и броят на сделките е малък, на следващия ден е обратното. Това на практика не е особено индикативно и не може да се правят генерални заключения. Не мисля, че инвеститорите са се отдръпнали след първоначалната еуфория от новия ETF.

По думите му дългосрочният ефект от новия инструмент определено е силно положителен.

„Този инструмент отдавна трябваше да се появи. В момента той предоставя адекватна възможност за инвестиране в базов инструмент, който е кошница от 15 други инструмента при умерени разходи. Той дава на инвеститорите това нещо, което до момента им липсваше“, заяви Такев.

SOFIX отчете 5,4% ръст през октомври. Въпреки че в момента индексът се намира на най-високите нива от две години, изпълнителният директор на борсата определи даването на прогнози за SOFIX като „изстрел в тъмното“. Той подчерта отново, че устойчивите ръстове са много по-добри от силните ръстове.

Такев коментира и въпроса ще се установи ли трайна тенденция при цената на акциите на борсата.

„Това, което най-много влияе на цената на акциите, са дневните обороти, тъй като от тях зависи и възможността на борсата да се превърне в по-печеливша. Много е трудно да се дават каквито и да било прогнози, тъй като борсата печели най-много от големи сделки, които са трудно предвидими“, посочи той.

По думите му обикновено последните месеци от годината са свързани с по-активна търговия. Той не изключи и по-силни тримесечия в бъдеще от гледна точка на ликвидност.

Един от актуалните въпроси, които вълнуват борсовата общност в момента, е как ще се отрази върху финансовите резултати предложението за увеличение на надзорната такса, която БФБ внася в КФН, от 13 хил. лв. в момента на 200 хил. лв. годишно. 

„На този етап не бихме искали да го коментираме. Това е закон, предложен за обществена поръчка, и всеки може да си каже мнението. Не е задължително окончателният вариант на закона да изглежда, както е изложен“, коментира Такев.

Той изрази надежда да не се стига до увеличаване на таксите, които БФБ изисква от публичните дружества. Въпреки това посочи, че „на практика доколкото това представлява пряк разход върху нас, ние по един или друг начин намираме възможността да прехвърлим преките разходи към преките разходи на услугите“.

Такев обаче подчерта, че подобни изчисления ще се правят след окончателния вариант на закона. 

Целия разговор с Иван Такев може да видите във видеото: 

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:21 | 13.09.22 г.
fallback