fallback

КФН отне лиценза на инвестиционния посредник Цитадела Кепитъл Мениджмънт

В продължение на няколко месеца дружеството нямаше назначени служители и заради това не можеше да осъществява дейността си законно

10:05 | 09.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Комисията за финансов надзор (КФН) отне лиценза на инвестиционния посредник Цитадела Кепитъл Мениджмънт ООД. Това става ясно от взетите решения на регулаторния орган на проведеното на 6 ноември заседание, които са публикувани на сайта на институцията.

До тук се стигна, след като в края на октомври КФН стартира производство за отнемане на лиценза на дружеството за извършване на дейност като инвестиционен посредник.

Конкретната причина за прилагането на крайната мярка е фактът, че в продължение на няколко месеца посредникът нямаше назначени служители и заради това не можеше да осъществява дейността си законно.

Според разпоредбите на Закона за пазарите на финансови инструменти компанията вече не отговаря на условията, за които й е издаден лицензът. Именно на този мотив се позовава и КФН. Информацията за отнетия лиценз все още не е публикувана на сайта на посредника.

Предишното наименование на Цитадела Кепитъл Мениджмънт бе Златен Лев Брокери ООД. Посредникът изпраща 2014 г. с печалба преди данъци в размер на 26 хил. лв. при такава за 25 хил. лв. през 2014 г., показва одитираният годишен отчет на компанията, публикуван в Търговския регистър.

Дружеството реализира нетен доход от такси и комисиони в размер на 59 хил. лв., 6,773 млн. лв. постъпления, свързани с текущи финансови активи, и 6,675 млн. лв. плащания, свързани с финансови активи.

За сравнение – през 2013 г. сумите по тези пера бяха 43 хил. лв., постъпления от инвестиционната дейност в размер на 2,315 млн. лв. и плащания за 2,25 млн. лв.

Към 31 декември 2014 г. акционери в Цитадела Кепитъл Мениджмънт са били Златен лев Холдинг АД с 60% от капитала, Българска Консултантска група АД с 20%, Любен Владимиров Витанов с 9,44%, Юнивърс трейд ООД с 8,56% и Николай Атанасов Чорбаджийски с 2%.

Решението на КФН може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му, което обаче не спира неговото изпълнение, пише в решението на финансовия регулатор. Следващият ход е назначаването на ликвидатор.

Всички заинтересовани лица могат да получат заверено копие от мотивите на решението за отнемане на лиценза на Цитадела Кепитъл Мениджмънт ООД в сградата на КФН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:39 | 10.09.22 г.
fallback