fallback

Швейцарските управляващи дружества GAM и Julius Baеr ще предлагат услуги у нас

Компаниите отчитат завишен интерес към различни инвестиционни инструменти, като в тях са вложени 18% от спестяванията на българите

21:27 | 18.06.15 г.
Автор - снимка
Създател

Към представените до момента в България 11 чуждестранни компании за управление на инвестиции (т.нар. асет мениджъри или управляващи дружества) се присъединяват две нови. Това са швейцарските GAM и Julius Baеr, които съвместно управляват активи за над 124 млрд. долара, информират от българското управляващо дружество Аларик Кeпитъл АД.

Според двата фонда в България интересът към чуждите управляващи дружества расте. Вложителите разчитат, че чуждестранните фондове разполагат с висока експертиза, дългогодишен опит и информационен капацитет за външните пазари и са представлявани от големи компании с утвърдена репутация.

Тази година се очаква 50% от инвеститорите да увеличат експозициите си към активни инвестиционни инструменти, показват резултати от проучване на GAM и Julius Baеr, проведено сред близо 80 директори на глобални финансови институции и анализатори от цял свят. Изследването показва още, че през следващите 6 месеца най-осезателно ще се увеличат инвестициите в алтернативни фондове, европейски книжа и книжа от развиващи се пазари.

От края на 2014 г. има завишен интерес към различни инвестиционни инструменти и в тях са вложени 18% от спестяванията на населението в България, сочат резултатите. 27% от собствениците на бизнес у нас предпочитат да увеличат инвестициите в компаниите си. 55% от свободните средства на населението се оставят на депозити и/или с тях се закупуват недвижими имоти.

Според 67% от инвеститорите геополитическият риск ще бъде определящ при взимането на финансови решения. Провал на икономическото възстановяване и нивата на лихвени проценти са другите най-големи рискове според анализаторите на капиталовите пазари.

29% от запитаните посочват евентуалното излизане на Гърция от еврозоната като сериозна заплаха. Едва 12% се тревожат за излизане на Великобритания от еврозоната. Т.нар „твърдо приземяване на Китай“, или криза след необуздан растеж, както и забавеният растеж в Европа са други сериозни рискове, които инвеститорите трябва да следят, обобщават от GAM и Julius Baer.

Изследването показва, че според инвеститорите са необходими сериозни реформи в областта на социалното осигуряване. 64% от тях смятат, че трябва да се промени законодателството, за да се позволи на пенсионните схеми да генерират повече печалби. 78% от професионалните инвеститори очакват пенсионните фондове да не постигнат дългосрочните си финансови цели, ако такива реформи не бъдат приети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:30 | 13.09.22 г.
fallback