fallback

Оптимизмът на БФБ се завърна

Основните индекси се възстановиха от вчерашните разпродажби, за да приключат търговията в сряда в зелената зона

18:07 | 17.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основните индекси на Българска фондова борса се възстановиха от вчерашните разпродажби, за да приключат търговията в сряда на зелена територия.

Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX се покачи с 0,76% до 482,63 пункта. Широкият BGBX40 е нагоре с 0,60% до 96,85 пункта. BGTR30 добави 0,06% към стойността си до 383,17 пункта. Секторният бенчмарк BGREIT приключи с ръст от 0,58 на сто до 94,07 пункта.

Оптимизмът преобладавше днес, като би трябвало да се запази и до края на второто тримесечие. Поне такива са нагласите на инвестиционните посредници и управляващите дружества, обобщени в тримесечното издание „Финансов сектор: оценки и очаквания” на Дирекция „Икономическа и финансова политика“ към Министерството на финансите.

През второто тримесечие на 2015 г. очакванията на инвестиционните посредници по отношение на всички индикатори, свързани с динамиката на борсовата търговия, могат да се определят като позитивни, въпреки че остават в умерени граници. Очакванията на пазарните играчи за съживяване на борсовата търговия са на фона на повишените прогнози за икономическото развитие на страната и положителните сигнали, свързани с паричната политика на Европейската централна банка.

Днес оборотът на регулиран пазар възлезе на 1,415 млн. лв., който бе формиран в резултат на сделки с няколко основни дружества, а не само с една, както се случваше в последните дни.

На БФБ-София се сключиха 175 сделки с 41 емисии акции. Превес взеха печелившите, след като книжата на 18 емисии поскъпнаха, на 14 – поевтиняха, а без промяна затвориха 9.

Лидери по оборот днес са Трейс Груп Холд АД (+1,9%) - 310,2 хил. лв., Еврохолд Бъглария АД (-1,9%) - 306,5 хил. лв., Първа инвестиционна банка (-0,8%) - 241,4 хил. лв., Софарма АД (0,6%) - 163,2 хил. лв., и Етропал АД (+0,2%) - 150,2 хил. лв.

Трейс Груп Холд АД сключи договор със Столична община за поддръжка на улици за 5,73 млн. лв. и получи престижната сръбска награда „Регионален бизнес партньор 2015“ в качеството си на на най-големия инвеститор в инфраструктурния сектор в Сърбия и на социално отговорна компания с грижа за местната общност, информират от дружеството в съобщение до БФБ-София.

През последните 5 години холдингът решително навлезе на сръбския строителен пазар, като понастоящем изпълнява големи инфраструктурни обекти (участъци от трансевропейските магистрали) на стойност над 95 млн. евро. Трейс учреди свой филиал и две дъщерни дружества в Белград за инфраструктурно строителство и търговска дейност, придоби белградско акционерно дружество за проектиране и надзор на големи водни обекти и големите сръбски пътно-строителни предприятия Трейс ПЗП Ниш АД и Трейс ПЗП Враня ООД.

Застрахователите на Еврохолд Бъглария АД отчетоха 136% годишен ръст на премийния приход през май. Продажбите на автомобилните дилъри на холдинга пък растат с 11,5% на годишна база. Сделки с книжа на застрахователното дружество Евроинс днес нямаше.

Сред дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-много поскъпнаха акциите на Булгартабак - холдинг АД – с 16% до 45,25 лв. за брой. Компанията ще разпредели 4,2 лв. брутен дивидент на акция от печалбата за 2014 г., ако общото събрание на акционерите одобри предложението.

Втори по ръст за деня са книжата на Централна кооперативна банка АД. Те поскъпват с 2,3% до 1,01 лв.

Сред дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-много поевтиняха акциите на Еврохолд и Адванс Терафонд АДСИЦ – с 1,9 на сто и 1,1%, съответно.

Днес няма сделки с акции на Адванс Екуити Холдинг АД, след като вчера обект на сделки бе 19,4% от капитала на дружеството.

Сделки нямаше и с акции на Улпина АДСИЦ, след като дружеството съобщи, че ще раздаде по 0,01394 лв. брутен дивидент на акция за 2014 г.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:08 | 30.08.22 г.
fallback